Društvo

Oglasilo se Ministarstvo prosvete o incidentu u kom je povređen nastavnik Treće beogradske gimnazije

Komentari

Autor: S. T.

15/05/2024

-

14:26

Oglasilo se Ministarstvo prosvete o incidentu u kom je povređen nastavnik Treće beogradske gimnazije
Oglasilo se Ministarstvo prosvete o incidentu u kom je povređen nastavnik Treće beogradske gimnazije - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Treća i Deseta beogradski gimnazija preduzeće vaspitno-disciplinske mere prema učenicima koji su učestvovali u sukobu tokom "Gimnazijade", a gde je povređen nastavnik koji je pokušao da ih razdvoji, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Navode da je resorno ministarstvo obavešteno o incidentu koji se dogodio tokom održavanja "Gimnazijade" u SC Vračar. 

"Prema prvim informacijama, učesnici događaja su učenici Treće beogradske gimnazije i Desete beogradske gimnazije. Okolnosti i činjenice o sukobu dvojice učenika, a u kome je povređen i jedan nastavnik utvrđuju nadležni organi – MUP i Tužilaštvo", kažu u Ministarstvu.

Ističu i da će u navedenom slučaju postupati Gradska prosvetna inspekcija. 

"Takođe, Ministarstvo prosvete prati postupanje škola i pruža im podršku. U svakoj pojedinačnoj situaciji nasilja u školi, u skladu sa propisima, postupa vaspitno-obrazovna ustanova. Škole će prema učenicima koji su učestvovali u navedenom incidentu preduzeti sve propisane vaspitno-disciplinske mere", navode.

Podsetimo, tokom održavanja "Gimnazijade" došlo je do sukoba među učenicima dve škole. Na teren je ušao nastavnik Treće beogradske gimnazije koji je pokušao da ih razdvoji i tom prilikom je i on povređen.

Profesorka Treće beogradske gimnazije: O incidentu obavešteni svi nadležni

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Trećoj beogradskoj gimnaziji Jelena Kručičanin izjavila je danas da je tolerancija na nasilje u obrazovanom sistemu nulta, povodom incidenta u kojem je učenik povredio profesora te gimnazije.

"Mi u ovom trenutku ne možemo da znamo ko je inicirao sukob, ali su obavešteni svi organi koji su nadležni za to", istakla je profesorka za RTS govoreći o jučerašnjem incidentu zbog kojeg je prekinut sportsko-humanitarni turnir "Gimnazijada".

Ona je rekla da u okviru humanitarne Gimnazijade, Treća beogradska gimnazija godinama organizuje sportsko takmičenje, a deo programa odvijao se juče u Sportskom centru Vračar u kojem su u trenutku incidenta igrali utakmicu učenici Treće i Desete beogradske gimnazije.

Prema rečima profesorke, nastava u školi se odvija normalno.

Reagovao Forum beogradskih gimnazija

O ovom incidentu oglasio se danas Forum beogradskih gimnazija koji je osudio jučerašnji incident na "Gimnazijadi", kada je povređen nastavnik koji je pokušao da razdvoji zavađene učenike.

Wikimedia/PedjaNbg

 

"Od nadležnih organa očekujemo da odgovorni za povređivanje nastavnika budu sankcionisani. Događaji u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci nedvosmisleno ukazuju  da u Srbiji još nije pronađeno rešenje za nagomilano nasilje u srpskim školama, a olako obećana brzina u rešavanju problema koji izjeda srpski prosvetni sistem ne doprinosi izlasku iz krize već postojeće rane iznova produbljuje", navedeno je u saopštenju.

Forum beogradskih gimnazija, kao odgovorne, jednako vidi i one koji odlučuju, kao i one koji participaraju u donošenju odluka. 

"Nakon majske tragedije, sindikati su se utrkivali ko će sesti bliže ministru prosvete ili tadašnjoj premijerki sa predlozima koji su uglavnom predstavljali reciklirane predloge iz nekih ranijih vremena. Ti predlozi su potom usvajani kroz zakone, a da  praktično u praksi nisu ni primenjivani, niti predstavljaju efikasno oružje u rešavanju narastajućeg nasilja", navedeno je u saopštenju.

Inače, nedavno je u Bačkoj Palanci pretučen profesor na svom radnom mestu. Njega je pretukao bivši učenik škola. Predstavnici nekoliko sindikata zbog toga su najvili protest za sutra u 12 sati ispred Skupštine Srbije.  

 

Komentari (0)

Srbija