Društvo

Nevreme zahvatilo zapadnu Srbiju: Grad padao u Užicu, Sevojnu i Požegi, oluja se premešta u Kolubarski okrug

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2024

-

16:11

Nevreme zahvatilo zapadnu Srbiju: Grad padao u Užicu, Sevojnu i Požegi, oluja se premešta u Kolubarski okrug
Nevreme zahvatilo zapadnu Srbiju: Grad padao u Užicu, Sevojnu i Požegi, oluja se premešta u Kolubarski okrug - Copyright Prinskrin/Instagram/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme praćeno grmljavinom, obilnim lokalnim pljuskovima, gradom i jakim vetrom zahvatilo je Zlatiborski okrug- Bajinu Baštu, Čajetinu, Užice, Požegu i Kosjerić, saopštio je Republicki hidrometeorološki zavod Srbije.

Nakon Zlatiborskog, nevreme je zahvatilo i Kolubarski okrug. Snažna oblačnost stiže i do Podrinja donoseći jake padavine, a u zoni pljuskova i olujni vetar, dok je obilnu kišu, koja se sručila na Požegu u jednom trenutku zamenio grad, javio je RTS.

Na teritoriji opštine Požega, prema rečima predsednike te opštine Đorđa Nikitovića, pored obilne kiše, u nekoliko navrata padao je i grad.

"Obilna je kiša padala na teritoriji opštine Požega, a u nekoliko navrata i grad koji je zahvatio nekoliko mesnih zajednica. Došlo je do izlivanja bujičnih potoka i imamo nekoliko ugroženih stambenih objekata", rekao je Nikitović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Ivanjici je grad u dva navrata padao u selu Prilike gde je naneo veliku štetu voćarskim zasadima.

Prema rečima Momčila Mitrovića, prvog čoveka ove opštine, dejstvo protivgradnih strelaca je još uvek u toku, nakon čega će biti vršena prva procena štete.

Grad je padao i na prostoru grada Čačka, na padinama Jelice, gde je takođe naneo štetu poljoprivrednim kulturama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by reflektor.rs (@reflektor.rs)

Očekuje se da oblačnost iz BiH zahvati Podrinje, navodi RHMZ. U toku popodneva očekuje se dalje intenziviranje oblačnih razvoja sa pljuskovima i grmljavinom.

Do kraja dana će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Udari košave tokom noći u slabljenju.

Pljuskovi i grmljavine koji se na području Srbije očekuju danas posle podne, uveče, ali i sutra lokalno će biti praćeni gradom, olujnim vetrom, ali i većom količinom padavina za kratko vreme od 20 do 40milimetara, lokalno i više.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U četvrtak, se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih pljuskova bude istočna Srbija, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmljavinskih razvoja slabiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa, dok su na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća lokalna izlivanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija