Društvo

Selaković: Ćirilica jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2024

-

23:45

Selaković: Ćirilica jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića
Selaković: Ćirilica jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je danas, otvarajući manifestaciju "Ćirilična baština" u Bajinoj Bašti da je ćirilica, uz srpski jezik, jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića.

"Posle vremena ozbiljne i dobre ekonomske obnove Srbije, sledi nam sve više vreme naše duhovne obnove, a jedan od prvih i najvažnijih zadataka jeste da na srpskom kulturnom prostoru čuvamo i negujemo naš prelepi srpski jezik i našu savršenu, najlepšu i najbolju ćirilicu“, rekao je Selaković.

Dodao je da "ako mi Srbi srpsku ćirilicu ne čuvamo, ne negujemo i njome ne pišemo, niko to neće činiti", saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Selaković je rekao da to što se održava manifestacija koja je posvećena ćirilici, kada se podiže zajednički dom koji je posvećen ćirilici, posećuje Park ćirilice i priča na takav način o ćirilici, "onda to znači da je ćirilica ugrožena i da za nju nisu baš najbolji i najsjajniji dani".

"U tom vremenu posustajanja i dekadencije duhovne, kulturne, sveopšte društvene koja nas je zahvatila pre nekoliko decenija, postoji nešto lepo, svetlo i dobro, a to je činjenica da se neko protiv toga pobunio, da je neko podigao glas za spas jednog od obeležja srpskog nacionalnog bića, kulture, umetnosti, sveukupnog istorijskog stvaralaštva našeg srpskog naroda. To ste prvi uradili vi u Bajinoj Bašti donoseći Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice, a potom organizacijom ove manifestacije i sprovođenjem niza aktivnosti koje su vezane upravo za zaštitu, negovanje i promociju naše ćirilice", naglasio je Selaković.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Govoreći o počecima opismenjavanja srpskog naroda, on je naglasio da je taj početak pismenosti naših predaka vezan za ćiriličko pismo, kao i naša nacionalna emancipacija i naše upisivanje među narode sveta i upozorio da ako nestane ćirilice u svakodnevnom životu, mi gubimo našu kulturološku, našu istorijsku vezu sa našim precima. 

Na svečanom otvaranju manifestacije, predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić uručila je Nikoli Selakoviću zahvalnicu za izuzetnu podršku Ministarstva kulture aktivnostima u ovoj lokalnoj samoupravi. 

Komentari (0)

Srbija