Društvo

Istraživanje Krovne organizacije mladih: Više od polovine mladih ne želi da se vakciniše

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

15:41

Istraživanje Krovne organizacije mladih: Više od polovine mladih ne želi da se vakciniše
Istraživanje Krovne organizacije mladih: Više od polovine mladih ne želi da se vakciniše - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Više od polovine mladih u Srbiji, 52 odsto, smatra da je pandemija koronavirusa na njih uticala loše, 16,8 odsto ocenjuje da je odgovor države u borbi protiv tog virusa kao dobar, a tek jedna od pet mladih osoba u našoj zemlji podržava uvođenje obavezne vakcinacije.

To je pokazao najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji 2021. godine koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije, a čiji su rezultati predstavljeni danas na konferenciji u Beogradu.

Generalna sekretarka Krovne organizacija mladih Srbije Miljana Pejić rekla je da je istraživanje rađeno u maju i da je 14,2 odsto ispitanika reklo je da je bilo vakcinisano, 54 odsto da se neće uopšte vakcinisati, dok je trećina mladih planirala, ali se nije vakcinisala.

Istraživanjem je ispitivano i da li su mladi saglasni da se uvede mera o obaveznoj vakcinaciji svih građana Srbije, a Pejić kaže da 63 odsto mladih smatra da to ne bi trebalo raditi,a tek jedna od pet mladih osoba podržava uvođenje te mere.

Na pitanje na osnovu čega zauzimaju stav o vakcinaciji, najveći broj mladih je odgovorio na osnovu formalnog obrazovanja (38,6 odsto).

Polovina ispitanih bi se iselila iz Srbije

Istraživanje je pokazalo da bi se 50 odsto mladih odselilo iz Srbije (25 odsto ispitanih ima u planu, a 25 odsto bi se odselilo, ali još nisu započeli planiranje), dok 39 odsto ne planira, ali ne isključuje mogućnost odlaska.

Kada su u pitanju razlozi odlaska, 31,7 odsto mladih kaže zbog dostojanstvenijeg života, a 24 odsto zbog višeg životnog standarda.

Na pitanje da li je Srbiji potreban jak vođa, lider koga će narod slediti, potvrdan odgovor dalo je 49 odsto ispitanika što predstavlja pad u odnosu na prethodne dve godine kada je taj procenat bio više od 50 odsto, dok je odričan odgovor dalo 34 odsto mladih. Kao odgovor na to šta su razlozi zbog kojih ne glasaju, mladi najčešće navode da smatraju da trenutno nemaju za koga - 47,8 odsto.  Da je demokratija najbolji oblik vladavine smatra 44 odsto mladih, dok 27 odsto smatra da nije, a 29 odsto da ne zna.

Trećina protiv ulaska u EU

Osim toga, istraživanje je pokazalo da 39 odsto mladih podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, 33 odsto ne podržava, a 28 odsto ne zna. Kada je u pitanju vraćanje obaveznog vojnog roka, 46 odsto mladih podržava tu inicijativu, dok joj se 43 odsto protivi. 

Potpunu legalizacuju marihuane (u medicinske i rekreativne svrhe) podržava 49 odsto ispitanih, 29 odsto smatra da je treba legalizovati samo u medicinske svrhe, a 15 odsto da maruhuanu ne treba legalizovati uopšte.

Da konzumira alkohol češće od jednom nedeljno izjasnilo se 23 odsto mladih, a njih 27 odsto kaže da to čini ponekad. Osim toga, 37 odsto mladih kaže da je bilo izloženo fizičkom nasilju, 73 odsto da je bilo izloženo verbalnom nasilju, dok 66 odsto mladih kaže da su bili izloženi nekoj vrsti diskriminacije.

Nepoverenje u institucije

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 50 odsto mladih smatra da im politički sistem ne omogućava da utiču na političke procese i odluke, ali i da je zainteresovanost mladih za politička dešavanja porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, porastao je u procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema mladih mali utucaj na donošenje odluka (56,7 odsto), rezultat je istraživanja koje je pokazalo da se i ove godine nastavlja trend nepoverenja mladih u institucije i političare/ke jer 80 odsto mladih kaže da ne postoji političar/ka kome veruju.

Komentari (0)

Srbija