Društvo

Snažan pljusak u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje za područje Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

11:40

Snažan pljusak u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje za područje Srbije
Euronews/Branislava Gigović Grubić - Copyright Euronews/Branislava Gigović Grubić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je upravo počelo jako nevereme, a u pojedinim delovima prestonice čuje se grmljavina. RHMZ je izdao upozorenje za 11 sati gde je naveo da treba da se očekuje veoma nestabilno vreme sa jakim olujnim vetrom u zoni pljuska sa lokolnom pojavom grada.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za veći deo zemlje izdat je narandžasti stepen upozorenja. Crveni (najviši) sutra (12.06.) je izdat za istočnu Srbiju, a u četvrtak (13.06.) i za jugoistočnu. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", navode u upozorenju RHMZ-a.

RHMZ

 

Kako je meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković ranije objasnila, naradžasti meteoalarm upozorava na veliku količinu kiše koja može pasti za vrlo kratko vreme, pa se očekuje da će u pojedinim delovima pasti i preko 20 litara po kvadratu.

Osim toga, u lokalnim delovima je moguć grad, a biće zabeležene i oluje, naglašava naša meteorološkinja.

Gde se očekuju oluje?

Oluje se očekuju u drugom delu dana, od podneva do večeri. Prvi na udaru biće Sremska Mitrovica, Šabac i Ruma, gde se oluje očekuju već oko 12 časova.Kasnije, tokom dana, od 15 do 19 časova, oluje mogu da očekuju oni koji žive na potezu od Čačka do Brusa. Najugroženija područja biće oko Mataruške Banje, Kraljeva i Trstenika.

Euronews/Branislava Gigović Grubić

 

Za vreme oluja, vetar će se prolazno pojačati. U zoni najintezivnijih pljuskova vetar će imati udare oko 60 km/h. Mimo toga biće mirnije. Severni vetar duvaće prosečnom brzinom od oko 20-30km/h.

Sa promenom vremena, stiglo je osveženje, ali će ono danas zahvatiti samo severne i pojedine zapadne predele. Maksimalna dnevna kretaće se od 26 stepeni na severu, do 32 na jugu. 

"Najnesatbilnija" sreda

U nastavku nedelje biće svežije u celoj Srbiji, ali će biti i nestabilno. Najnestabilniji dan, pored današnjeg, biće i sreda kada lokalno, postoji rizik od oluja koje će biti praćene gradom i jakim pljuskovima.

Koja područja će biti najuguženija biće poznato par sati pre formiranja olujnih oblaka. Preporuka je da na vreme pratite upozorenja koje izdaju nadležne službe, a to je Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije, poručuje naša meteorološkinja Milena Ćirković

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija