Društvo

Kako stati na put bahatoj vožnji: Potreban oprez da bi se sačuvali životi, od početka godine 266 stradalih na putevima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

20:54

Kako stati na put bahatoj vožnji: Potreban oprez da bi se sačuvali životi, od početka godine 266 stradalih na putevima
Saobraćajna nesreća - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Srbiji je u saobraćajniim nesrećama poginulo 266 ljudi, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju da se posebna pažnja obrati na putevima u naselju i da se vezuju pojasevi. 

U prvih sedam meseci poginulo je 42  mladih u saobraćaju. Među njima je Novosađanka Milica Milićević (28) koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći u noći između subote i nedelje, kada je na nju i njenog prijatelja na skuteru, naleteo "Rendž rover" na Beogradskom keju.

Za volanom je bio mladić (29) pod dejstvom alkohola, koji je nakon nesreće pobegao sa lica mesta. Policija je brzo uspela da ga pronađe, a nakon privođenja određen mu je 30-odnevni pritvor, a Miličini prijatelji kažu - nema reči koje bi mogle opisati gubitak koji im je nanela njegova bahata vožnja.

"Ne postoje reči utehe, ne postoji ništa što ćemo mi reći, a da će biti dovoljno. Milica je jednostavno bila ogroman prijatelj. Uvek je bila ta koja nas je gurala, uvek je bila nasmejana, vedra. Nikada joj ništa nije bio problem. Veliki profesionalac. Sve što je radila, davala je 200 odsto sebe u to", kaže Miličina prijateljica Lana Milešević.

Njen prijatelj Stevan Lukić kaže da je ona devojka koja je mogla da osvoji svet, koja je osvajala Akademiju umetnosti, osvajala sve ljude svojom harizmom i ljubavlju. 

"Sve te osobe koje više nisu sa nama, imaju svoje porodice, imaju svoje prijatelje i ljude oko sebe koji su ih voleli, a ti ljudi koji su za volanom prvo treba da krenu od sebe, jer i oni imaju isto tako i prijatelje i porodicu", rekao Lukić.

Euronews TV

Život jedne devojke rano je prekinut nepažnjom vozača koji je za volan seo pod dejstvom alkohola. Sada je u pritvoru sa krivičnom prijavom koja ga tereti za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanje pomoći povređenima u saobraćajnoj nesreći. Prijatelji nastradale devojke kažu - tome se mora stati na put.

Još jedna porodica iz Petrovaradina osetila je takvu tragediju početkom juna, kada je na njihovu dvadesetjednogodišnju ćerku Ninu Rađenović, nedaleko od zgrade u kojoj je živela, naleteo automobil. Nekoliko puta su do sada protestovali tražeći da se osumnjičenom odredi pritvor, što je tužilaštvo i predložilo dva meseca nakon nesreće.  

"Treba da čekamo tri meseca da saznamo bar neku istinu. E to je tragedija ove države. Da li treba da pitam kako je rađen uviđaj, ako je njen stric ujutru našao njen telefon? Kako je rađen taj uviđaj? O čemu mi dalje da razgovaramo?", rekli su roditelji Nine Rađenović, 30. jula 2021. godine.

Svakodnevno Policijska uprava u Novom Sadu saopštava o saobraćajnim nezgodama koje su se u protekla 24 sata dogodile na području Južnobačkog okruga. Od prošle subote, kada je Milica nastradala, a njen prijatelj teško povređen na Beogradskom keju, dogodilo se 57 saobraćajnih nezgoda. U njima su 24 osobe povređene, iz saobraćaja je isključeno 107 vozača, a njih šestoro tereti se za nasilničku vožnju. 

"Posebno treba obratiti pažnju na puteve u naseljima"

Ivana Stanić iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da statistika ipak pokazuje da se broj poginulih na putevima smanjuje.

"Mi trenutno imamo najmanji broj poginulih lica. Od početka godine na putevima je stradalo 266 osoba, dok je u istom periodu prošle godine život izgubilo 283 ljudi. To je 17 lica manje", navela je Stanić.

Samo u prvih sedam meseci ove godine stradalo je 42 mladih, a Stanić kaže da to jesu zabrinjavajući podaci, ali da je prethodnih godina ta brojka bila mnogo veća.

Euronews TV

Napominje da posebno treba obratiti pažnju na puteve u naselju, posebno gde državni putevi prolaze kroz naselja. 

"Savet je da se uvek poštuje ograničenje brzine kroz naseljena mesta", navela je ona.

Upitana da li je Karaburma, gde je stradao dečak, opomena za sve, ona je rekla da jeste i da je veoma važno što se danas ne ćuti o saobraćajnim nesrećama.

Navodi da je za bezbednost tokom vožnje važno i vezivanje na prednjem, ali i zadnjem sedištu.

"Upotreba sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu je sada 19 odsto, a bila je tri odsto. Da li smo zadovoljni - nikako. Vezivanje na prednjem sedištu je bilo 20 odsto sada je 85 odsto", naglasila je ona.

Napominje da vezivanje tokom vožnje sprečava da u slučaju nesreće dođe do većih posledica. Kako kaže bilo je primera da majke vežu decu, a ne vežu sebe i da se dešavalo da u nezgodi one pritisnu dete i povrede.

Početak školske godine dočekaćemo sa razvijenim "zonama oko škole". Stanić kaže da lokalna samouprava upravlja saobraćajnom mrežom i gde god je Agencija došli sa predlogom da se uredi zona škole da je u svim mestima smanjeno ograničenje brzine.

Govoreći o nesrećama na pešačkim prelazima ona je rekla da su to mesta gde svi moraju biti oprezni i vozači i pešaci.

"Pešak mora da bude siguran, ne zbog kazne već zbog sebe, kada će da pređe ulicu. Važno je da se uspostavi vizuelni kontakt sa vozačem, da ste sigurni da vas je vozač video", naglasila je ona.

Ove godine poginulo 35 motociklista

Posebno zabranjiva sve veći broj nesreća u kojima učestvuju motociklisti. Tokom ove godine na putevima u Srbiji poginulo je 35 motociklista.

Vladimir Jeftić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista kaže da je 15 puta veća šansa da učestvujete u opasnoj situaciji po pređenom kilometru ukoliko ste motocikliste nego vozač automobila. 

On je za Euronews Srbija rekao da se šest od deset nezgoda dogodi jer motociklista nije uočen.

"Zbog toga je važno da se motociklisti pozicioniraju pravilno, da ih ostali učesnici u saobraćaju vide na vreme. Takođe, bitno je da se nosi, posebno noću, visokouočljiva zaštitna oprema", rekao je on.

Napominje da statistika pokazuje da usled saobraćajnih nesreća podjednako greše i vozači motornih vozila i motociklisti, ali da u tim nesrećama uvek "deblji kraj" izvuku motociklisti.

Važno je, kako je rekao, da vozači automobila na vreme obaveste učesnike u saobraćaju kada skreću, da uključe pokazivač, da ne koriste mobilni telefon.

Euronews TV

"Ono na šta se žale ostali učesnici u saobraćaju kod motociklista je nasilnička vožnja, brza provlačenja između automotomobila dok se oni kreću je ekstremno opasno po vozače. Takođe, važno je da se koristi zaštitna oprema", naveo je on.

Gotovo da ne prođe dan da se ne desi neka nesreći na putu - juče je poginuo mladić u Kruševci, automobil je udario ženu sa dvoje dece na pešačkom prelazu u Pančevu.

Komentari (0)

Srbija