Društvo

NVO kažu da su novac za projekte iz ekologije dobile "fantomske organizacije", Ministarstvo poziva da se ulože prigovori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

18:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je 70 miliona dinara na konkursku za podršku projektima civilnih društva u oblasti ekologije. Međutim, određena udruženja su se oglasila sa ocenom da su novac dobile "fantomske i politički podobne organizacije", dok iz Ministarstva poručuju da kritike nisu utemeljene na činjenicama, već na ličnom nezadovoljstvu udruženja koja nisu dobila sredstva.

Društvo za zaštitu i očuvanje ptica Srbije jedna je od najstarijih ekoloških organizacija. Ipak, novac na konkursu nisu dobili, za razliku od nekih drugih – na primer, sportskih udruženja. Koalicija organizacija civilnog društva analizirala je rezultate i došla do, kako kaže, "nepobitnih činjenica o netransparentnosti, ali i nelegalnosti celog procesa". 

"Jedna trećina njih koje su odabrane uopšte nemaju životnu sredinu u svom statutu, postoji dobar deo organizacija koje su osnovane u proteklih godinu dana, što ukazuje na to da nisu imale načina da dokažu da imaju prethodno iskustvo u sprovođenju projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a morali su to po konkursu. Postoje organizacije koje su potpuno fantomske, gotovo jedna četvrtina organizacija apsolutno nema nikakav način da ih pronađete u ovom virtuelnom svetu na internetu", kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ružić je dodao da su oni uspeli na pola minuta da vide ocensku listu projekta i da su ostali šokirani. 

"Neko je bukvalno naštelovao da imamo ukupno 50 bodova od maksimalnih 100, čak, na iskustvo organizacije, a mi radimo 32 godine, imamo iza sebe stotine projekata, dobili smo 5 od maksimalnih 9 bodova, što je nemoguće. Dakle, neko nije ni čitao našu dokumentaciju i tako dalje. Čak i na onaj deo gde se boduje kofinansiranje projekta, mi smo dali, odnosno ponudili puno više novca nego što je bio zahtev ministarstva i tu smo dobili manji broj bodova od maksimalnog, što je nemoguće", dodao je. 

Šta kažu u ministarstvu?

U Ministarstvu životne sredine kažu da je, osim manjih tehničkih propusta, sve bilo transparentno i po zakonu, i pozvali su nezadovoljne organizacije da ulože prigovore. Iz udruženja odgovaraju da nisu problem nepravilnosti, već korupcija. 

"Ovo je oštetilo veliki broj ekoloških organizacija na teritoriji Srbije koje se istinski bore protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine, dakle, organizacija koje su stvarno ekološke. Dati najveća sredstva, maksimalna sredstva organizacijama koje nisu ekološke, znači poslati signal ekološkim organizacijama, stvarnim borcima za zaštitu životne sredine, da nisu poželjni, da oni nemaju šta da traže u ovoj državi", navodi Ruža Helić iz Vojvođanske Zelene inicijative. 

Vojvođanska Zelena Inicijativa nije dobila sredstva ove, kao ni prošle godine, sa obrazloženjem da nemaju kapacitet da realizuju projekat. 

"To obrazloženje stoji za projekat dokumentarni TV serijal Zelena patrola, koji se snima 10 godina, emituje na 60 televizija, prevodi na mađarski i engleski jezik. Snimljeno je više od 150 polusatnih emisija, dobili smo najznačajnije novinarske i filmske nagrade za serijal, imamo sufinansijere jer 10 godina snimamo bez prekida i onda dobijete obrazloženje da se ne prihvata predlog projekta, jer mi nemamo kapacitet da realizujemo projekat", kaže Ruža Helić.

Osim saopštenja, resorno Ministarstvo je za Euronews reklo da se neće dodatno oglašavati dok ne razmotre prigovore na konkurs. Zbog krivičnog dela trgovine uticajem Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podnelo je i krivične prijave. Kako kažu, neko je tražio novac da bi projekat prošao Komisiju.

Knežević: Nismo dobili pravo obrazloženje

Slobodan Knežević iz Udruženja za zaštitu i proučavanje ptica je rekao, gostujući u emisiji Euronews Dan, da oni od ministarstva nisu dobili pravo obrazloženje.

"Sve ono sa čime Ministarstvo istupa u javnosti se može uopšte smatrati neadekvatnim jer poruka Ministarstva je - ko gubi ima pravo da se ljuti", rekao je. 

On je precizirao da su dobili, kako kaže, "šturi odgovor" na sajtu ministarstva gde su objavljeni preliminarni rezultati. Međutim, dodaje da izostaje mnogo drugih stvari. 

"Ono što su glavne zamerke je da nema bodovne liste, mi ne znamo ko je komisija. Ali to ne znači da smo mi doustali od procedura. Sve organizacije, uključujući i našu, preduzele su sve proceduralne mogućnosti da se izvrši uvid u dokumentaciju i da se podnese prigovor", rekao je Knežević.

Naveo je da je društvo od ministarstva poslednji put dobilo sredstva pre tri godine. Napominje da prethodne dve godine nisu dobili sredstva, ali da se nisu oglašavali jer nisu imali sumnju da je nešto urađeno suprotno procedurama. 

Komentari (0)

Srbija