Društvo

"Ima treme, ali samo pozitivne": Počela mala matura, šta očekuju učenici i prosvetni radnici?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2024

-

10:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Učenici osmog razreda polažu malu maturu od danas do 20. juna. U 9 sati počeo je test iz srpskog (maternjeg) jezika i traje do 11 sati. Osmaci će sutra polagati test iz matematike, a u četvrtak, 20. jula test iz izbornog predmeta. Mogli su da izaberu jedan od pet ponuđenih predmeta- istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Ispit polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Odrasli će sve testove polagati danas. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.

U dvorištu Osnovne škole "Kneginja Milica" na Novom Beogradu jutros pre 8 sati počeli su da pristižu osmaci koji polažu test iz srpskog jezika. Strpljivo su čekali da uđu u fiskulturnu salu gde polažu završni ispit.

Učenik Aleksandar Grebović za Euronews Srbija kaže da kod njega ima treme, ali samo one pozitivne. 

"Učio sam dosta, spremao sam se. Imam vrhunskog nastavnika, bar što se tiče srpskog jezika, ali ni iz ostalih predmeta mislim da neće biti problema", rekao je on.

Očekuje da će najteži biti test iz matematike, ako se uzme u obzir proba male mature.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger kaže da su đaci stigli u školu raspoloženi, opušteni, što znači da su se dobro spremili za završni ispit. 

"Kod nas polaže 138 đaka. Svi su dobro raspoloženi. Trema je prisutna, ali ona pozitivna. Očekujem da će dobro uraditi test", rekao je on.

Dodaje da svi učenici znaju šta ih očekuje na završnom ispitu, jer su radili probu male mature, koja je verna simunacija završnog ispita.

Završni ispit obavezan za sve osmake

Završni ispit je obavezan za sve osmake. On ima tri funkcije  – sertifikacionu, selekcionu i evaluativnu. Tek nakon završene male mature smatra se da je učenik završio osnovnu školu i stekao pravo upisa u srednju školu, što znači da za taj ispit nije određen minimum znanja za polaganje. Međutim, broj osvojenih bodova na maloj maturi je važan kako bi se upisala željena srednja škola. 

Za rešavanje testa iz srpskog đaci imaju dva sata na raspolaganju. Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Osmaci na malu maturu obavezno treba da ponesu đačku knjižicu i identifikacionu nalepnicu – Obrazac 41. Mnoge škole imaju praksu da učenici đačke knjižice donesu za probni završni ispit, koji je ove godine bio u martu, i da one ostanu u školi, kod razrednog starešine do male mature. 

Nije dozvoljeno da đaci koriste mobilne telefone, kalkulatore, pametne satove... Sve to u obavezi su da ostave u rancu isred učionice.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Na testiranje učenici mogu da ponesu flašicu sa vodom, a od pribora grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku. Sutra na test iz matematike još treba da ponesu i lenjir, trougao i šestar.

Nema skraćenica

U zadacima gde se od učenika očekuje da nešto dopiše, uvek se koriste puni nazivi, skraćenice nisu dozvoljene (imenica, a ne im., ili lokativ, a ne lok.). Test se popunjava ćirilicom, odgovori treba da budu razumljivi, ali i gramatički i pravopisno ispravni.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije kaže da je za završni ispit postojala opsežna priprema od novembra prošle godine, da đaci krajem godine birali predmet koji će polagati kao treći test, ali da su mogli kasnije da menjaju.

Euronews TV

Navodi da je gradivo u osnovnoj školi preobimno i da je neophodno da se redukuje.

"Čitala sam studiju sa Filozofskog fakulteta da je gradimo u našem obrazovnom sistemu preobimno i nezanimljivo za decu. U narednom periodu trebalo bi da se nastavni programi redukuju i učine zanimljivijim mlađim generacijama", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija