Društvo

Privatni vrtići kao nužnost, a ne izbor: Privatnici se suočavaju sa oštrim kritikama zbog poskupljenja usluga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2024

-

07:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poskupljenje cena u privatnim vrtićima u Beogradu, koje se očekuje od 1. septembra, izazvalo je zabrinutost među roditeljima. Slična situacija dogodila se i pred kraj prošle godine, kada je grad Beograd najavio subvencionisanje 100 odsto ekonomske cene za svu decu u vrtićima. 

Zbog ove, nove odluke, privatni vrtići u Beogradu se sada suočavaju sa oštrim kritikama. Predsednica Saveza privatnih vrtića Milka Mihailović objašnjava za Euronews Srbija da povećanje troškova utiče i na cene usluga.

"Maksimum je to rast od 15 do 20 odsto i to je nekoliko vrtića. Ako uporedimo koliko su vrtići poskupeli na nivou godine, onda to izlazi kao jedna proslava rođendana", rekla je ona.

Inače, plate vaspitača u privatnom sektoru variraju između 85.000 i 90.000 dinara. Mihailović kaže  da povećanje cena usluge pomaže u smanjenju razlike u platama između privatnog i državnog sektora. 

"Privatni sektor ima niz poteškoća kojih je pošteđen državni sektor. To su na primer jako visoke cene zakupa. Ono sto mi moramo pratiti kao privrednici su lični dohoci zaposlenih, da nam se ne desi odliv kadra iz privatnog sektora u državne vrtiće zbog viših dohodaka. Tu moramo biti u rangu", kaže. 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da Grad nema način da zabrani povećanje cena u privatnim predškolskim ustanovama.

Beoinfo

 

"Da li su privatnici zloupotrebili našu pomoć? Neki verovatno jesu. Recite mi da li hoćete da skinem onih 5.000 dinara subvencija koje smo dali posle deset godina? Ako se sećate, dugo je bilo 27.000 pa smo podigli na 33.000 dinara. To nas košta 10 milona evra godišnje", kaže Šapić.

Gradska opozicija ipak kritikuje gradske subvencije za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama. Šefica Odborničke grupe Zeleno Levi Front Natalija Stojmenović kaže da Grad zapravo nema iskrenu nameru da da gradi više državnih vrtića.

"Ono sto je alarmantno je da je Grad izdvojio oko 230 miliona dinara. To je dovoljno za izgradnju jednog državnog vrtića. Dakle, povećanje kapaciteta državnih vrtića se ne namerava", kaže ona.

Međutim, Šapić ističe da je u ovom momentu osam vrtića u izgradnji ili se izgradnja počinje.  

"Nemam rešenje osim da povećamo broj državnih vrtića. Sada, mi kad bi teoretski mogli da napravimo 50 vrtića odjednom, problem je i što mi nemamo ljude koji bi u njima radili", kaže.

Opozicija ističe da svake godine u Beogradu više od 6.000 dece ostane bez mesta u državnim vrtićima zbog nedostatka kapaciteta, zbog čega privatni vrtići postaju nužnost, a ne izbor.

Mihnjak: Država mora da obezbedi jednake uslove boravka za svu decu

Privatni vrtići su firma za sebe i imaju pravo da koriguju cene svojih usluga kada žele, ali bi za takve situacije trebalo da postoji finansijska opravdanost, smatra Jelena Mihnjak sa roditeljskog portala Svet za nas. 

Mihnjak ističe za Euronews Srbija da bi prva reforma u sistemu trebalo da bude besplatan vrtić i jednaki uslovi za svu decu i u privatnim i u državnim ustanovama.

Euronews TV

"Ovo je problem ne zbog toga što rastu cene samog vrtića, nego je problem što roditelji nisu upisali privatni vrtić, jer eto žele da im deca tamo idu, već zato što su prinuđeni, jer za njihovo dete nema slobodnog mesta u državnom. Ne bih tu krivicu odmah svaljivala na privatne vrtiće, jer ono što jeste i što zna da bude problem je da se desi u toku godine bude nenajavljeno, da se baš povećala cena subvencija da i oni onda podignu cene vrtića, imaju neko objašnjenje i razlog zašto to rade. Međutim, ono što sigurno jeste je to da država mora da obezbedi jednake uslove boravka za svu decu", rekla je ona.

Ona podseća i na to da je svaki privatni vrtić zapravo firma za sebe i da je njihova delatnost da pomognu roditeljima. 

"Sada kad smo u situaciji da je sve poskupelo, negde je očekivano da poskupe ne samo usluge vrtića, nego razne druge usluge. Mi se svakodnevno suočavamo sa raznim poskupljenjima. Međutim ovde je problem da u privatne vrtiće idu deca koja nisu mogla da pohađaju državne", navela je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija