Društvo

Obuka na borbenim vozilima "miloš": Pripadnici oklopnih jedinica VS uskoro deo mirovnih operacija UN u Libanu

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

17:31

Obuka na borbenim vozilima "miloš": Pripadnici oklopnih jedinica VS uskoro deo mirovnih operacija UN u Libanu
Obuka na borbenim vozilima "miloš": Pripadnici oklopnih jedinica VS uskoro deo mirovnih operacija UN u Libanu - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Na poligonu "Borovac" i u bazi "Jug" kod Bujanovca u toku je obuka pripadnika Vojske Srbije za upotrebu oklopnih borbenih vozila za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se obuka izvodi na višenamenskim vozilima točkašima "miloš". 

Kako bi u potpunosti ovladali ovim savremenim borbenim sredstvom, starešine i vojnici prolaze teoretske i praktične oblike obuke u kabinetima i na poligonima. 

U terenskim uslovima usvajaju znanja i veštine za savlađivanje prepreka i bezbedno upravljanje vozilima na teško prohodnom terenu, istovremeno se osposobljavajući za njihovu eksploataciju, održavanje i otklanjanje mogućih kvarova, kao i za rukovanje naoružanjem i izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka.

Ova obuka predstavlja samo jedan segment sveobuhvatnih višemesečnih priprema koje vozači i nišandžije Vojske Srbije prolaze pre upućivanja u zonu operacije kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga.

Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš M-16 "miloš", domaće proizvodnje, namenjeno je za izvršavanje različitih borbenih zadataka u napadnim i odbrambenim operacijama. 

Opremljeno je daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm i može dejstvovati danju i noću, što ga čini savremenim i efikasnim borbenim sistemom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija