Društvo

U Dimitrovgradu otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

13:21

U Dimitrovgradu otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju
U Dimitrovgradu otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

U dvorištu gimnazije Svetih Ćrila i Metodija u Dimitrovgardu danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev. 

 

 

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada.

"Zajedno gradimo budućnost"

Nakon otkrivanja Vučić je podsetio da je sa bugarskim predsednikom na istom mestu bio pre tri godine, kada su položili kamen temeljac, ističući da se danas jasno vidi šta je u tom period urađeno - oko same škole, ali i autoput sa pristupnim saobraćajnicama.

“Spremili su mi lep govor o Ćirilu i Metodiju, ali ovo nije čas istorije, već sadašnjosti i budućnosti. Važno je za nas da gledamo u budućnost, da gradimo budućnost”, primetio je Vučić.

Tanjug

Tada je, kaže, rekao da Srbi Bugare prihvataju i osećaju kao braću, te da to ponavlja i danas.

“Zato sam siguran da možemo da razvijamo najbolje i najbliže odnose i da pomognemo Dimitrovgradu, Bosilegradu, i svakom drugom mestu u Srbiji i Bugarskoj”, rekao je Vučić.

Predsedik je najavio da je plan da se proširi industrijska zona, kako bi se privukli investitori, šo bi značilo posao za ljude u tom kraju, dodajući da će za to tražiti i podršku bugarskih prijatelja.

Tanjug

Po pitanju školovanja i udžebnika, Vučić je naglasio da u školi u kojoj je osam razreda na bugarskom i sedam na srpskom - to lepo govori kako pod istim krovom mogu da stoje srpska i bugarska zastava.

"Bugare smatramo braćom"

Koliko god se neko trudio da podigne tenzije između Srbije i Bugarske, od Beograda će dobiti prijateljski odgovor da Bugare smatramo braćom, poručio je danas u Dimitrovgradu predsednik Aleksandar Vučić.

 

 

"Srećan sam zbog naših odnosa, zahvalan na dobrim odnosima i razvijaćemo ih na radost ovih ljudi koji žive ovde i dele svoju ljubav prema našim dvema zemljama i nastavićemo da pružamo svaku vrstu pomoći i podrške", rekao je Vučić tokom posete Dimitrovgradu i susreta sa bugarskim kolegom Radevim.

U Srbiji i Bugarskoj 24. maj nacionalni praznik

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture. U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Dan slovenske književnosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Chirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ćirilo i Metodije, grčka braća iz Soluna, širili su pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Pomagali su kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao "slovenski apostoli".


Napravili su i prvo pismo Slovena - glagoljicu. Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Pravoslavna crkva svete Chirila i Metodija slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Chirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti, a njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo Chirilicu.

U Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj Dan svetih Chirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Kod pravoslavnih slovenskih naroda taj dan obeležava se 24. maja, a kod Slovaka i Čeha 5. jula.

Komentari (0)

Srbija