Društvo

Krizni štab: Plan da škola počne regularno 1. septembra, pratiće se situacija, zavisno od toga predviđena tri modela

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/08/2021

-

17:48

Krizni štab: Plan da škola počne regularno 1. septembra, pratiće se situacija, zavisno od toga predviđena tri modela
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 je usvojio plan obrazovno-vaspitnog rada u narednoj školskoj godini. Škola će početi 1. septembra i časovi će trajati 45 minuta. Međutim, formiran je tim Ministarstva i "Batuta" koji ima zadatak da u narednom periodu prati primenu preventivnih mera i da na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi.

Na osnovu toga donosiće se odluka koji model nastave može da se primenjuje, rekao je ministar prosvete Branko Ružić. Istakao je da su u opciji tri modela i da će oni zavisiti od ukrštanja podataka kao što su broj zaraženih, vakcinisanih i stepen primene mera. 

Tri modela koja su u optciji

Prvi model pripada potpuno sigurnom okruženju za obrazovno-vaspitni rad. Nastava se odvija neposredno u školi za sve učenike istovremeno. Deca sede zajedno u klupama. Nose masku samo dok razgovaraju ili odgovraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na metar i po rastojanja, rekao je Ružić.

Drugi model predstavlja kombinovani model, sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i za srednjoškolce. To bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, drugi dan bi imali neposrednu nastavu, naveo je ministar. Razlika za srednju školu u odnosu na prošlu godinu je što bi se sad smena tog modela činila na dnevnom nivou, a prethodne godine je bila na nedeljnom.

Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo 5. i 6. razreda. Ono što je takođe važno, ako ima više od 16 učenika u odeljenju, onda bi se deca delila u grupe.  

Treći model predviđen je za najugroženije jedinice lokalne samouprave, odnosno one gde je veliki stepen rizika po zdravlje. Za ove škole spremljena je onlajn nasatava za srednjoškolce. Za osnovce je spremna kombinovana nastava. Učenici od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i delili bi se u grupe manje od 16 učenika, objasnio je Ružić.

Kon: Početak škole se poklapa sa visokom aktivnošću virusa

Epidemiološka situacija nam nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću virusa, pa treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove, naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

"Danas je bio važan dan i jedina tema je bio početak školske godine. Prvi put sam video danas taj plan. U onome što sam do sada pogledao sve je moguće realizovati, ali traži ogroman napor. Tim koji je formiran imaće puno posla. Glavna je stvar da se poštuju predložene mere“, naveo je Kon.

On je istakao da modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu, moraju da nose maske.

"Vidi se da su, kako shvatam, maske zamenile vakcinaciju, što, u situaciji kada imamo vakcine koje su prošle sve što je neophodno po standardima da budu primenjivane kao potpuno bezbedne, nije razumljivo. Ali takva je situacija", rekao je Kon.

U ovoj situaciji poželeo je roditeljima i deci da što lepše krenu u školu, da se izborimo sa ovom situacijom i počnemo da obaramo krivu koja ide naglo prema gore.

"Glavno oružje nedovoljno koristimo, a ono je vakcina. Što više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus", rekao je on.

Kon je naglasio da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju, i da iz dubine duše, srži svoga bića, želi dobro deci i Srbiji.

Sindikat: Važno je da nastava počne regularno

Veoma je važna odluka da se od 1. septembra krene regularno u škole, jer će se tek u budućnosti videti koliki je kvalitet obrazovanje imalo tokom kombinovane i onlajn nastave, rekli su iz Sindikata prosvetnih radnika posle sednice Kriznog štaba.

Profesori, učenici i roditelji bili su preopterećeni tokom protekle godine, jer su radili i onlajn i u školama koliko je to bilo moguće, stoga je sada svima cilj da deca sednu u klupe, rekle su Valentina Ilić i Jasna Janković iz sindikata.

"Svakako bolja situacija nego prošle godina gde smo svi mi imali muke, što je pokazala i statistika. Najveći problem bio je što su đaci tokom onlajn nastave mislili i ponašali se kao da su na raspustu”, objasnila je predsednica sindikata Jasna Janković.

Kada se govori o vakcinaciji dece uzrasta 12 do 15 godina, prema podacima od pre nedelju dana, vakcinisano je samo njih 4.000, dok je, oko 51,5 odsto prosvetnih radnika primilo vakcinu.

Udruženje pedijatara Srbije: Zastrašujuća zatucanost u 21. veku

Udruženje pedijatara Srbije podržava stav struke i preporučuje vakcinaciju dece tog uzrasta, poručio je predsednik tog udruženja dr Georgios Konstantinidis.

"Zastrašujuća je zatucanost da u 21. veku, kada se jednostavnom procedurom može sprečiti bolest, vlada ovakav stav prema vakcinama. Dodatno zabrinjava arogantan stav roditelja i činjenica da ego stavljaju ispred zdravlja deteta. Ti antivakcinalni stavovi zasnovani su ni na čemu, dok je medicina zasnovana na dokazima", naglasio je Konstantinidis.

Ističe da su najveći zadatak edukacija i prosvećivanje roditelja.

"Deca pokazuju veću spremnost nego roditelji da se vakcinišu, to su istraživanja pokazala", zaključio je dr Konstantinidis.

Komentari (0)

Srbija