Društvo

Na Kosovu najviše preminulih za jedan dan od početka pandemije

Komentari

Autor: KoSSev

29/08/2021

-

20:23

Na Kosovu najviše preminulih za jedan dan od početka pandemije
Na Kosovu najviše preminulih za jedan dan od početka pandemije - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 1.630 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 36 osoba je preminulo, dok je broj testiranih 11.017, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Preminulo je 36 osoba – 19 žena i 17 muškaraca. Najveći broj preminulih je u starosnoj dobi iznad 60 godina do 69. Jedna osoba je u dobi između 20 i 29, a tri u uzrastu od 30 do 39 godina.

Dvadesetogodišnja devojka iz Đakovice jedna je od žrtava, javlja Kosovapress. Njen rođak, koji je potvrdio smrt devojke, naveo je i da je ona ove nedelje takođe izgubila i oca.

Klinika za zarazne bolesti u Prištini prepuna je pacijenata koji su zaraženi koronavirusom, a nema ni PCR testova kojima se utvrđuje prisustvo virusa, javlja portal Indeks onlajn.


Na ovoj klinici se leče pacijenti sa teškom kliničkom slikom, a samo danas je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 120 pacijenata.

Od tog broja svega 18 je vakcinisano protiv koronavirusa, odnosno osam pacijenata je primilo obe doze, dok je 10 pacijenata vakcinisano samo jednom dozom.

Trenutno je na ovoj klinici 113 pacijenata na terapiji kiseonikom, dok je pet na respiratoru.

Tagesancajger: Korona šok na Kosovu posle leta punog zabava

 Zabave bez kraja, falsifikovani PCR testovi i mali broj vakcinisanih doveli su do eksplozije korone tokom leta na Kosovu, a povratnici sa odmora provedenog na Kosovu ga uvoze u Švajcarsku, piše švajcarski dnevnik "Tagesancajger" u nedeljnom izdanju "Zontags cajtung".

Neposredno pred početak letnjeg raspusta prištinske vlasti su ukinule gotovo sve mere protiv korone, u želji da ne odustanu od "važne zarade" od posetioca iz dijaspora, navodi list, dodajući da je ovog leta na Kosovo doputovalo ljudi kao gotovo nikada ranije.

Samo u julu je 446.340 putnika sletelo u Prištinu, skoro duplo više nego u godinama pre korone.

"Tagseancajger" ukazuje da je na Kosovu vladalo "žurka raspoloženje", diskoteke i restorani bili su prepuni, svuda su se organizovala venčanja i slavlja.

To su, konstantuje list, idealni uslovi za brzo širenje delta soja koronavirusa, pošto gotovo niko nije vakcinisan - kako domaće stanovništvo jer nije imalo mogućnost za vakcinaciju, a ni dijaspora, koja je u zemljama u kojima radi u jako malom broju iskoristila ponudu vakcinacije.

Do 20.jula na Kosovu gotovo niko nije više pozitivno testiran, prenosi dnevnik, ukazujući da su, nakon dolaska brojnih građana iz inostranstva, koji su mogli na Kosovo da uđu bez ikakvog testa, brojke eksplodirale.

Do danas Kosovo eksponencijalni rast broja novozaraženih ne može da zaustavi, dodaje list.

„Tagseancajger“ navodi da su oni koji žive u dijaspori potom virus uvezli u zemlje u kojima rade, kao što su Švajcarska i Austrija, delimično koristeći i falsifikovane PCR testove.

A Kosovu su ostale visoki brojevi novozaraženih i preopterećeni zdravstveni sistem, zaključuje dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija