Društvo

Tiodorović o aktuelnim merama, ali i gde bi se tačno koristile kovid propusnice

Komentari

Autor: RTS

12/09/2021

-

09:16

Tiodorović o aktuelnim merama, ali i gde bi se tačno koristile kovid propusnice
Tiodorović o aktuelnim merama, ali i gde bi se tačno koristile kovid propusnice - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Postojeće mere su potpuno jasne i precizne, a problem je u njihovoj kontroli, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

"Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju, skraćivanju radnog vremena, čime ćemo potpuno suprotno uraditi od onoga što bismo želeli svi zajedno, a drugo, šta bi to značilo, ne daj bože, da idemo i na policijski čas", rekao je profesor Tiodorović za RTS.

On je istakao da aktuelne mere uređuju sve - od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

"Ako imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan, da mu je predviđeno da bude 10 dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva, da poštuje mere", rekao je Tiodorović.

Naglasio je da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji i da nije adekvatno porediti broj obolelih sa prošlogodišnjim podacima.

"Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u sve tu, pa i kod nas, jedina koja može zaustaviti, da ovu epidemiju kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom", kazao je Tiodorović.

Govoreći o kovid sertifikatima, čije je moguće uvođenje juče najavila premijerka Brnabić, Tiodorović je rekao da oni imaju za cilj da se obezbedi da će onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu, kao i onima koji se kontrolišu testovima i koji su preležali bolest, sve u sertifikatu biti pouzdano napisano.

On je naglasio da će se kovid sertifikati koristiti u unutrašnjim delovima noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

"Septembar je divan, stvarno treba koristiti da se izađe napolje, da se bude na vazduhu, a u gužvi nekoj, ispred supermarketa ili tržnog centra, treba staviti masku na razdaljini manjoj od metar i po", kazao je Tiodorović.

Kada je reč o školama, Tiodorović je rekao da smatraju da škole treba da nastave da rade i da je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.

 

Komentari (0)

Srbija