Društvo

Crnogorska partija traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

13:28

Crnogorska partija traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu
Crnogorska partija traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska partija uputila je danas dopis predsedniku opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsednici skupštine Vrbas Sanji Žigić da se u toj opštini uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.

"Pozivamo Skupštinu opštine Vrbas da hitno i bez odlaganja ispoštuje ustavne i zakonske norme Republike Srbije i osigura da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji te opštine", objavila je ta stranka na svom sajtu.

Crnogorska stranka je citirala Zakon o službenoj upotrebi jezika, navodeći da će "jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva".

U opštini Vrbas, po rezultatima poslednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine, dodaje se u saopštenju.

Iz te stranke su poručili da će nepostupanje skupštine Vrbas po ovom njihovom zahtevu do 31. oktobra 2021. godine rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva, uz napomenu da će poziv na bojkot biti objavljen 1. decembra.

"Crnogorska partija će do početka, ali i tokom trajanja popisa, aktivno promovisati bojkot terenskom kampanjom i kroz sve medije koji se obraćaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici unutar Srbije, matice Crne Gore i regiona. Ovu incijativu predajemo u ime crnogorske nacionalne zajednice, ali i u ime svih građana Srbije - jer je poštovanje ustava i zakona, odnosno, vladavina prava, interes svih građana - a ne samo interes jedne nacionalne manjine", dodaje se.

Crnogorska partija osnovana je u februaru 2008. godine u Novom Sadu, a nastala je ujedinjenjem stranaka levičarske političke orijentacije manjeg dela Saveza komunista Jugoslavije i Socijalističke partije Srbije.

Komentari (0)

Srbija