Društvo

Izaslanik za migracije Saveta Evrope: Pritvaranje migranata da bude krajnja mera

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

11:49

Izaslanik za migracije Saveta Evrope: Pritvaranje migranata da bude krajnja mera
Izaslanik za migracije Saveta Evrope: Pritvaranje migranata da bude krajnja mera - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Države moraju da obezbede zaštitu prava migranata, a njihovom pritvaranju treba pribegavati kao poslednjoj meri zbog negativnih efekata koji posebno utiču na ranjive grupe i decu, zaključak je regionalnog sastanka o alternativama pritvaranju migranata koji je održan u Beogradu.


Svim zemljama Zapadnog Balkana trebalo bi omogućiti podršku u pronalaženju diverzifikovanih rešenja, jer su migracije problem koji neće nestati, poručila je subregionalna koordinatorka za Zapadni Balkan i šefica IOM misije u BiH Laura Lungaroti.

"Države moraju da obezbede uslove da zakoni u primeni, mere i prakse štite migrante, čuvaju njihova prava i da su u dovoljnoj meri prilagođeni specifičnim ranjivostima migranata", izjavila je Lungaroti.

Prema njenim rečima, Ujedinjene nacije pažljivo prate dešavanja u regionu i do sada nije primećen veći broj ljudi iz Avganistana, ali je važno da zemlje na tu mogućnost budu pripremljene.

"Savet Evrope donosi perspektivu ljudskih prava u agendu o migracijama", istakao je ambasador Dragoslav Štepanek, specijalni predstavnik za migracije i izbeglice Saveta Evrope.

On je podsetio da se Srbija priključila projektu izdavanja Evropskog pasoša kvalifikacija izbeglicama, što će omogućiti njihovu integraciju kroz zapošljavanje i nastavak školovanja.

Štefanek je naveo da veruje kako se situacija sa izbeglicama iz 2015. i 2016. neće ponoviti u slučaju Avganistana, ali međunarodna zajednica želi da bude spremna.

Komentari (0)

Srbija