Društvo

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminule 32 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2021

-

15:01

Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminule 32 osobe
Korona presek: Blagi pad broja zaraženih, preminule 32 osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 7.628 novih slučajeva infekcije koronavirusom, od 26.008 testiranih. Preminule su 32 osobe.

Hospitalizovan je 3.621 pacijent, od čega je na respiratorima njih 167.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano 7.723 nova slučaja, a preminulo je 26 osoba.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je danas naglasila da, iako nivo antitela nije jedini kriterijum za sticanje imuniteta, logično je da vremenom nivo opada, i da je zato važno primiti treću dozu.

"Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima", kazala je ona za jutarnji program TV Prva.

Radojević Škodrić je rekla i da se, nakon treće doze Sinofarma, osobama do 65 godina nivo antitela povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 godina, dva puta.

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostaje zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

Komentari (0)

Srbija