Kakav sladoled jedemo: Poljoprivredna inspekcija zatvorila dve poslastičarnice, u 31 objektu otkrivene nepravilnosti
Komentari28/06/2025
-11:09
Poljoprivredna inspekcija otkrila je nepravilnosti u 31 od 53 kontrolisane poslastičarnice u Srbiji, uključujući probleme s higijenom, nedostatak laboratorijskih analiza i nepravilnosti u dokumentaciji. Ova akcija, sprovedena uoči letnje sezone, fokusirana je na bezbednost sladoleda i poslastičarskih proizvoda.
Načelnik Odeljenja za bezbednost hrane biljnog porekla u Ministarstvu poljoprivrede, Nenad Vujović za Euronews Srbija objašnjava šta je inspekcija proveravala, koje su kazne za prekršaje i kako potrošači mogu prepoznati bezbedne proizvode.
Vujović ističe da su poslastičarnice bile glavni fokus, mada su uključeni i drugi prodajni punktovi, poput onih u tržnim centrima. Od 53 kontrolisana objekta, nepravilnosti su pronađene u 31, uključujući nedostatak dokumentacije, neadekvatnu higijenu i probleme sa sledljivošću proizvoda.
Najveći broj nepravilnosti odnosio se na administrativne propuste, poput neupisivanja u Centralni registar objekata ili nepotpunih HACCP sistema, dok su dva objekta u Kraljevu i Raški zatvorena zbog ozbiljnih higijenskih propusta.
"Tu su sabrane sve nepravilnosti u tim objektima koje smo kontrolisali. Najveći deo svega toga je vezan za proveru dokumentacije. Primera radi, subjekat nije upisan u centralni registar, nema zadovoljavajuću sledljivost, funkcionalni sistem bezbednosti hrane koji je u obavezi da on uspostavi nije u potpunosti uspostavljen, nedostaje određene dokumentacije u tom delu", rekao je Vujović.
Euronews Srbija
On naglašava da je higijena prioritet, bez prostora za toleranciju, što je dovelo do trenutnog zatvaranja dva objekta.
"Higijena je nešto gde nema tolerancije. Ako higijena nije u redu, mi to onda odmah zatvaramo, naravno dok se otklone određene nepravilnosti", rekao je Vujović.
Procedure i kazne za prekršaje
Vujović objašnjava procedure za sankcionisanje i otklanjanje nepravilnosti. Kada inspekcija utvrdi prekršaje, izdaje upravne mere, poput zabrane proizvodnje dok se ne otklone nedostaci, kao što su nečisti plehovi ili neadekvatni magacinski prostori.
Nakon ispravljanja, inspekcija proverava uslove i dozvoljava nastavak rada. Kazne, koje određuju sudovi na osnovu prijava inspektora, kreću se od 250.000 do tri miliona dinara, zavisno od težine prekršaja.
"Na prvom mestu tu su upravne mere, to je rešenje o zabrani proizvodnje, koje uglavnom glasi do otklanjanja nepravilnosti. Naprimer, ukoliko se radi o plehovima koji nisu dovoljno čisti, do zamene plehova, ukoliko nije okrečen bilo magacinski prostor ili nešto drugo, dok se to ne otkloni oni ne mogu da rade", rekao je Vujović.
profimedia
Administrativni propusti, poput neupisivanja u Centralni registar Ministarstva poljoprivrede, česti su, ali ključni za planiranje kontrola.
"Oni jesu upisani, oni jesu registrovani u APR-u, ali nisu u našem registru ministarstva poljoprivrede upisani u smislu posebnog propisa gde mi imamo tu jednu bazu, da bi mogli da planiramo svoje kontrole", rekao je Vujović.
Bezbednost sladoleda i saveti za potrošače
Vujović ističe važnost laboratorijskih analiza za proveru bezbednosti sladoleda, posebno u kontekstu mikrobioloških rizika izazvanih visokim letnjim temperaturama.
Poslastičarnice su dužne da uspostave HACCP sistem i redovno proveravaju proizvode, dok inspekcija sprovodi dodatne analize na osnovu prijava potrošača ili planiranog monitoringa.
Iako su prijave za poslastičarnice retke u poređenju s pekarama, svaka četvrta prijava potrošača rezultira utvrđivanjem nepravilnosti.
"Laboratorijske analize su veoma bitne kod te samokontrole. Poslastičarnice su pre svega u obavezi da uspostave sistem bezbednosti po principima HACCP-a, znači da se brinu o svom proizvodu, da razmišljaju o njemu i da prepoznaju gde su ti rizici u proizvodnji", rekao je Vujović.
profimedia
Potrošačima se savetuje da obrate pažnju na higijenu prodajnih objekata i izbegavaju kupovinu na sumnjivim mestima. Hladni lanac je ključan za sprečavanje mikrobiološke kontaminacije, posebno kod mlečnih proizvoda poput sladoleda.
"Naše insistiranje u tim kontrolama jeste i na tom hladnom lancu. Hladan lana podrazumeva da od početka do kraja mora biti u tom režimu koji obezbeđuje da se ti mikroorganizmi ne razvijaju", rekao je Vujović.
Gostovanje Nenada Vujovića u celosti pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)