Društvo

Počelo obeležavanje 105 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

14:56

Počelo obeležavanje 105 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf
Obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido - Copyright minrzs.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Na ostrvu Krfu, u mestima Ipsosu i Dasiji, Guviji i Agios Mateosu danas je polaganjem venaca počelo obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.


Komemorativnu svečanost u Ipsosu/Dasiji, kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo“, poznatog kao „Gvozdeni puk“, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

„Gvozdeni puk je jedna od najelitnijih jedinica srpske vojske u njenoj istoriji, a ratna zastava te jedinice bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci“, rekao je Antić.

Komemorativnu svečanost u Guviji, kod Spomen ploče, na mestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, predvodio je državni sekretar Miodrag Kapor, a odavanju pošte prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U mestu Agios Mateosu održana je komemorativna svečanost kod spomenika vojnicima Drinske divizije, koju je predvodio Kapor, a koji je podsetio da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvek bila na glavnim pravcima dejstva i podnela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, venac je položio državni sekratar Zoran Antić, a u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije zahvalnice su uručene gradonačelniku Južnog Krfa Kostasu Lesisu i unuku Janisa Janulisa, Hristosu Janulisu, za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana sutra na ostrvu Vidu, a nju će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Komentari (0)

Srbija