Društvo

Korona presek: Pada broj novozaraženih, ali sve više pacijenata na respiratorima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2021

-

14:59

Korona presek: Pada broj novozaraženih, ali sve više pacijenata na respiratorima
Korona presek: Pada broj novozaraženih, ali sve više pacijenata na respiratorima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 15.679 ljudi, od čega je pozitivno njih 5.389. Od posledica virusa preminula su 43 pacijenta.

Na respiratorima se nalazi 217 kovid pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče kod još 6.192 osobe registrovan virus, dok je testirano 21.290. Preminula su juče 42 pacijenata od posledica koronavorusa.

Strušnjaci su saglasni da su kovid propusnice neophodna, ali i nepupularna mera, koja je izazvala negativne reakcije u mnogim zemljama Evrope, a nadležni u Srbiji u nekoliko navrata isticali su dilemu da li bi takva mera implicirala kršenje prava građana zagarantovanih Ustavom Srbije.

"Za zaustavljanje širenja infekcije nikada nećemo zakasniti. Kovid propusnice jesu jedan od motivacionih modela za vakcinaciju. Nama je najvažnije bilo da pravnici kažu da tu nema diskriminacije. Država će sve učiniti da uspostavi kontrolu nas epidemijom", rekao je Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek i još jednom apelovao na građane da se vakcinišu.

U Sloveniji su kovid propusnice uvedene prošle nedelje i za sedam dana zabeležen je nagli porast broja vakcinisanih, podaci su iz Nacionalnog registra te zemlje. Samo u toku protekle sedmice dato je skoro 84.000 doza vakcina, što je najveći nedeljni broj od početka juna.

Virusolog i član Kriznog štaba prof. Tanja Jovanović kaže za Euronews Srbija da bi kovid propusnice mogle da povećaju vakcinaciju i u našoj zemlji.

"Pretpostavka je da će se tako povećati i obuhvat vakcinacijom. Ali... samo pretpostavka", istakla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija