Društvo

Manje od petine žena koristi savremenu kontracepciju u Srbiji, samo u Beogradu izvršeno 3.546 abortusa

Komentari

Autor: FoNet

26/09/2021

-

15:19

Manje od petine žena koristi savremenu kontracepciju u Srbiji, samo u Beogradu izvršeno 3.546 abortusa
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je u 2020. godini bilo 3.546 abortusa prema podacima koji su dostavljeni Gradskom zavodu za javno zdravlje, a procenjuje se da ih je bilo znatno više, objavljeno danas na sajtu Zavoda povodom Svetskog dan kontracepcije.

Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja, savremenu i efikasnu kontracepciju u Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (21,4 odsto), a tradicionalnu dvostruko više (40,8 odsto), navodi se u saopštenju Zavoda.

Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1 odsto), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3 odsto), intrauterini ulošci (2,6 odsto), sterilizacija žene (0,6 odsto) i ženski kondom (0,1 odsto), dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (31,4 odsto), dok je metod izbegavanja odnosa u "plodnim danima" i ostale "prirodne metode" koristilo 9,5 odsto ispitanica. Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija