Društvo

Ekipa Euronews Srbija na terenu sa onima koji otkrivaju nelegalan lov – među krivolovcima i domaći i strani političari

Komentari

Autor: Nataša Kovačev/Euronews Srbija

28/09/2021

-

19:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji godišnje strada između 120 i 170 hiljada jedinki divljih ptica od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja. To su podaci do kojih je istraživanjem i terenskim radom još 2014. došlo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje i dalje u sezoni lova redovno patrolira u potrazi za krivolovcima. Sredinom meseca to im je kao posledicu donelo i demoliranje službenog vozila. Počinioci nisu pronađeni.  

Kada se na mapi Srbije pogledaju mesta na kojima su otkriveni slučajevi krivolova, vidi se da ne postoji deo zemlje koji nije obuhvaćen. Za ekipu Društva za zaštitu i proučavanje ptica ne postoji ni deo zemlje koji nisu obišli.   

Spremajući se za obilazak područjak od Siriga, kažu da se tu već godinama nelegalno lovi i da će skotro zagarantovano i ovog puta neko biti otkriven. 

U toku je sezona lova na prepelice. On nije zabranjen, ali je nezakonita upotreba vabilica – elektronskih uređaja za privlačenje ptica. Nakon što su odredili lokaciju i spakovali opremu, kao i svakog vikenda u periodu od 1. avgusta do kraja septembra, krenuli su u patrolu.   

"Danas smo možda negde na severu, sutra smo na jugu. U suštini, cela Srbija je jedno veliko lovište", kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Na pitanje ko su najčešće krivolovci, kaže: "Recimo ovako – upravnici lovišta, predsednici lovačkih udruženja, političari. Krivolovaca ima i među policajcima". 

Desetak prijava od početka sezone

Kad god bi nekog zatekli na terenu prijavljivali su to policiji. Samo od početka sezone podneli su desetak prijava. 

"I ono što nas ne iznenađuje – da nakon prijavljivanja nelegalnog lova, nakon davanja izjave u policijskoj stanici, obično nas niko više nikada ne kontaktira", rekla je Sandra.

To ih međutim ne sprečava da nastave da patroliraju. Čim zađu u atare, u mrklom mraku.  Kažu da ne žele da budu viđeni dok ne budu sigurni da se na nekom mestu koriste vabilice. 

Zbog toga, vozeći bez svetla, s vremena na vreme zastaju da oslušnu situaciju.  

"Dvogled je često beznačajan u ovakvim situacijama kada je mrak, ali srećom danas imamo mesečinu, pa dobro dođe da vidite možda obrise nekih kola u daljini", ističe terenski orintolog Radislav Mirić. 

Kada čuju zvuk vabilice, iz društva zovu policiju i zatraže da bar jedno uniformisano lice pođe sa njima. Onda ponovo mogu da upale svetla i da potraže uređaj koji je do jutra lovcima trebalo da obezbedi lak plen.

Jednostavna, a glasna naprava završila je u rukama policajaca. Na ovaj način u Srbiji često love i stranci, koje u akcijama takođe zatiču. Jednu od upečatljivijih akcija imali su 2016. u okolini Mokrina.  

"Kako se kasnije ispostavilo, jedan od dvojice italijanskih državljana bio je bivši poslanik i blizak rođak jednog italijanskog ministra", navodi Davor Marković, volonter u Društvu za zaštitu ptica. 

Epilog te priče bila je, kaže, deportacija. Ipak, većina slučajeva nelegalnog lova ostaje neotkrivena i nekažnjena.  

Komentari (0)

Srbija