Društvo

Mlađan iz Adrana kaže da je pronašao biološke roditelje i da je to prvi razrešen slučaj afere "nestalih beba"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/10/2021

-

19:46

Mlađan iz Adrana kaže da je pronašao biološke roditelje i da je to prvi razrešen slučaj afere "nestalih beba"
Mlađan iz Adrana kaže da je pronašao biološke roditelje i da je to prvi razrešen slučaj afere "nestalih beba" - Copyright Printscreen/TV Prva

veličina teksta

Aa Aa

Mlađan Radivojević iz Adrana kod Aleksinca kaže da je posle tri godine traganja konačno pronašao svoje biološke roditelje i da je to prvi razrešen slučaj afere "nestalih beba" u bivšoj Jugoslaviji.

Mlađan se u Kruševcu juče pred medijima pojavio sa, kako je naveo, biološkom sestrom i DNK analizom za koju je istakao da to potvrđuje, a ceo snimak može se naći i na fejsbuk stranici predsednika Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiše Pavlovića. 

Radivojević je posumnjao da je usvojen kada se oženio, jer mu se izvod iz matične knjige rođenih nije slagao sa podacima roditelja. Kada su mu roditelji priznali da je usvojen, počeo je da traga za biološkim roditeljima.

Objašnjava da je kucao na mnoga vrata, ali da je nailazio na zid ćutanja. Pomoć mu je pružilo Udruženje za istinu i pravdu o bebama.

Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za Euronews Srbija kaže da su sproveli sami "klasičnu istragu" i "zatvorili krug". On je rekao da su pronašli Mlađenove biološke roditelje koji žive tridesetak kilometara udaljeno od Kruševca.

Pavlović kaže da je ovo veoma važan slučaj jer je "Mlađan Radivojević prva osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba".

"Sada znam ko su mi roditelji, sestra, brat"

Iz Udruženja tvrde da je Radivojević rođen kao treće dete u porodici 1981. godine i da njegovi biološki roditelji imaju još ćerku koja je rođena 1975. godine i sina rođenog 1977. godine.

Printscreen/TV Prva

 

"Sada imam sestru, majku, brata. Znam čiji sam", rekao je Radivojević medijima ispred zgrade tužilaštva u Kruševcu, gde je pre tri godine sa Udruženjem podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je otet pre 40 godina u Opštoj bolnicu u Kruševcu prni dat na usvajanje.

I sestra, Marina Milojević, kaže da je presrećna, ali da je ljuta "što se sve ovo dešava". 

Pavlović navodi da ne bi mogli ništa da urade da slučaj nije zainteresovao biološku majku koja je inicirala da se uradi DNK analiza.

Nakon dobijenih DNK analiza, ističe, rezultate je poslao genetičaru prof. Oliveru Stojkoviću i od njega je dobio potvrdu da je Mlađana Radivojevića rodila žena koja je rodila i Marinu Milojević.

Stojković: Profili anonimni, prvi stepen srodstva

Prof. dr Oliver Stojković rekao je za Euronews Srbija da su DNK rezultati koje je dobio bili anonimni, nisu imali imena i prezimena i da DNK profili pokazuju da je reč o dve osobe koje su u prvom stepenu srodstva - jedne muške i jedne ženske osobe, "to jesu roditelj i dete".

Printscreen/TV Prva

 

"Moram da kažem da te DNK analize nisu rađene u Instituta za sudsku medicinu, već na nekom drugom mestu. Meni su prezentovane DNK analize, koje imaju numeričke oznake i ja sam na osnovu poređenja ta dva DNK profila mogao da kažem da to jesu osobe u prvom stepenu srodstva, odnosno roditelj i dete", rekao je Stojković.

On je naglasio da ne može da potvrdi autentičnoist uzoraka, jer ti uzorci nisu imali ime i prezime i nisu rađeni u Institutu, ali da dva DNK profila koje je dobio jesu u prvom stepenu srodstva. 

Brojni roditelji i danas traže decu za koje se trvrdi da su od šezdesetih do devedesetihh godina ukradena u porodilištima širom bivše Jugoslavije. 

Komentari (0)

Srbija