Restoran "Masha" jedini u Srbiji sa potpuno bezglutenskom kuhinjom: Šef kuhinje Saša Filipović o funkcionisanju koncepta
Komentari21/11/2025
-18:53
U Srbiji nema puno mesta koja mogu da se pohvale bezglutenskom kuhinjom, ali je tu restoran Masha, čiji je šef kuhinje Saša Filipović objasnio za Euronews Srbija kako funkcioniše ovaj koncept, kako se biraju namirnice i zašto bezglutenska hrana može biti jednako ukusna kao tradicionalna.
Filipović je naglasio da je kontaminacija potpuno isključena.
"Kao što ste rekli, ovo je bezglutenski restoran, jedini u Srbiji, sto procentni. Nešto više što mogu da kažem o ovim jelima je da mi spremamo sve deklarisano, od prijema, ulaza, sirovina, sve, sve, sve, do tanjira ispred gosta. 100 % od poručivanja do pripreme, preko serviranja, sve je bezbedno za ljude koji imaju problema sa glutenom i sa celijakijom", rekao je Filipović.
Filipović je objasnio da su sirovine ograničenije, ali da to ne ograničava kreativnost.
"Namirnice su jako bitne, ali sa druge strane i sam izvor istih je uži. Ne možemo da imamo totalnu slobodu kao što bismo imali u redovnom restoranu. Pa je samim tim i priprema istih donekle ograničena. Imamo taj izbor sirovina i sa tim raspolažemo i od toga pravimo jelo. Prvenstveno ljubav prema hrani, da volite to što radite, da uživate u tome. Pored toga, nisam ja sam u ovome, tu je još čitav tim ljudi koji radi sa mnom od osmišljavanja, kreacije, servisa itd. Da nalazimo neku dodatnu energiju u tome da uvek pokažemo ljudima da i mi nešto novo možemo da napravimo i od tih sirovina sa kojima raspolažemo", istakao je Filipović.
Meso, voće i povrće su isti kao u klasičnim restoranima, ali se vodi računa o transportu da ne dođe do kontaminacije. Glavna razlika su bezglutensko brašno i testenina. Filipović je demantovao predrasude.
"Ne slažem se baš sa time da bezglutenska hrana nije ukusna. Jako ukusno, jako zanimljivo – upravo i ti ljudi koji imaju problema sa glutenom su veliki gurmani i vole da probaju svašta nešto novo", rekao je Filipović.
Na meniju su pizze, burgeri, rižoto i paste. Filipovićev lični favorit je italijanska kuhinja.
"Što se mene lično tiče, ja prvenstveno obožavam da pripremam italijansku kuhinju, da li je to rižoto, da li je to pasta, tako da sav izbor koji ima na meniju ne bih ništa posebno izdvojio, jer bi ono bilo nepravedno prema drugim jelima. Probajte redom, jedno pa drugo, pa ćete videti", poručio je Filipović.
Intervju sa Sašom Filipovićem u celosti pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)