Prvi slučajevi trihineloze u Mačvi i Pančevu: Stručnjaci upozoravaju na obavezan pregled mesa
Komentari23/12/2025
-14:03
Prvi slučajevi trihineloze zabeleženi su u Mačvi i Pančevu, u jeku sezone svinjokolja i pred praznike, što je ponovo otvorilo pitanje bezbednosti mesa iz domaćinstava. Stručnjaci upozoravaju da je obavezan veterinarski pregled mesa ključan kako bi se sprečilo širenje ove opasne parazitske bolesti. Trihineloza može imati teške posledice po zdravlje ljudi, zbog čega se apeluje na dodatni oprez i blagovremenu kontrolu.
Iako zvanične podatke o ovim slučajevima ima isključivo veterinarska inspekcija, Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočnih proizvoda Privredne komore Srbije u razgovoru za Euronews Srbija upozorava da i najmanji propust u kontroli mesa može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, naročito uoči praznika kada je potrošnja mesa povećana.
Naime, u Pančevu je zaraženo meso otkriveno tek nakon dodatne kontrole. Veterinar koji je prvobitno pregledao meso posumnjao je u nalaz i uzorak poslao na ispitivanje u Veterinarski specijalistički institut. U međuvremenu, deo mesa je već bio konzumiran, prodat ili skladišten, ali su svi koji su došli u kontakt sa njim identifikovani i trenutno su pod medicinskim nadzorom.
"Zvanične informacije ima samo veterinarska inspekcija, koja je nadležna za kontrolu rada veterinarskih ambulanti, ali ono što se piše u medijima verovatno je u visokom procentu tačno. Došlo je do propusta u pregledu u prvom krugu, a kolega veterinar je kasnije uradio dodatnu analizu i morao je da obavesti nadležne kako bi se sprečilo dalje širenje“, rekao je Budimović.
On objašnjava da se svinje najčešće zaraze preko glodara, koji predstavljaju prirodni rezervoar ovog parazita.
"U velikom broju slučajeva svinja pojede zaraženog glodara, najčešće pacova, i tada dolazi do infestacije. Rezervoar zaraze su i divlje životinje, poput divlje svinje i medveda, i na taj način se trihinela održava u prirodi“, navodi Budimović.
Kada je reč o ispitivanju mesa, Budimović naglašava da je izuzetno važno uzeti uzorak sa pravog mesta.
"U periodu svinjokolja, od novembra do decembra, uzima se parče mesa sa dijafragme, tamo gde se ona pripaja za grudni koš. To je najreferentnije mesto. Ne vredi uzimati bud ili plećku, jer se tu parazit teže uočava“, ističe on.
Prema njegovim rečima, postupak pregleda je brz i efikasan i ne bi trebalo da predstavlja problem.
"Pravi se oko 20 kompresionih preparata i pregled traje 20 do 30 minuta. Čak i u ovom periodu pojačanog obima posla, rezultat se može dobiti za najviše dva sata. Cena pregleda je simbolična u poređenju sa značajem koji ima za zdravlje“, kaže Budimović.
Trihineloza, upozorava, može imati veoma ozbiljne posledice po ljude, naročito ako se konzumiraju proizvodi koji nisu termički obrađeni, poput suvomesnatih proizvoda.
"To je opasna bolest, može da izazove i smrtni ishod. Sve zavisi od količine unetih larvi. Može da izazove nervne poremećaje, probleme sa srcem i plućima“, objašnjava Budimović.
On apeluje na građane da obrate pažnju na prve simptome, kako bi nadležni mogli da reaguju.
"Ako se nakon konzumiranja mesa jave mučnina, bolovi u mišićima, povišena temperatura ili dijareja, neophodno je odmah uraditi testiranje na trihinelu i utvrditi poreklo hrane“, poručuje.
Iako se poslednjih godina beleži veći broj kontrola i manji broj obolelih ljudi, Budimović ističe da oprez ne sme da popusti.
"Pregledi mesa su ključni. Ako se larva otkrije, meso se uništava i ne ide u promet. Upravo zahvaljujući toj kontroli broj obolelih od trihineloze je smanjen“, naglašava on.
Na kraju, Budimović poručuje da otkrivanje zaražene svinje ne znači automatski da su i ostale životinje zaražene.
"Ne postoji pravilo da se uništi celo krdo. To je samo signal da se svaka sledeća životinja obavezno pregleda. Kontrola traje kratko, nije skupa, a znači mnogo“, zaključuje on.
Kompletno gostovanje pogledajte u videu koji se nalazi iznad teksta.
Komentari (0)