Društvo

Uvode se nova pravila za lične karte - da li će svi morati da ih menjaju i koliko to košta

Komentari

Autor: Jovana Stanković

27/05/2021

-

11:39

Uvode se nova pravila za lične karte - da li će svi morati da ih menjaju i koliko to košta
Uvode se nova pravila za lične karte - da li će svi morati da ih menjaju i koliko to košta - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije i danas raspravljaju o izmeni zakona o ličnim kartama. Kada on bude usvojen to će značiti da svi građani Srbije koji poseduju ličnu kartu bez čipa, ukoliko žele da promene adresu prebivališta, moraće da izvade novu ličnu kartu.

Sa druge strane, oni koji poseduju ličnu kartu sa čipom to neće morati da rade i te lične karte ostaće važeće do datuma koji je naveden u ovom dokumentu. Ukoliko se menjaju bitni podaci oni će biti izmenjeni kroz čip, kao što je važila praksa i do sada. 

Ono što podrazumeva izmena i dopuna ovog zakona je da ti bitni podaci budu vidljivi na "plastici", što do sada nije bio slučaj.

Prebivalište - važan podatak

Valentina Vulić načelnica za upravne poslove MUP-a Srbije kaže za RTS da do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta se nije vodio kao "bitan", međutim novi zakon bi to promenio.

Kako je dalje objasnila, u starom zakonu bilo je navedeno da lična karta mora da se promeni ukoliko se menjaju bitni podaci, a prebivalište se nije pod tim podrazumevalo. Zbog toga je često bilo, kaže, zloupotrebe dokumenata.

Euronews

 

"Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju. Dešavalo se da građanin ne izvrši promenu adresu, a koristi ličnu kartu u pravnom saobraćaju", istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da će, ukoliko danas Skupština ovaj zakon doći će i do promena u postupku oglašavanja lične karte nevažećom.

Promena adrese, međutim, povlači za sobom i obavezu promene pasoša i saobraćajne dozvole, na kojima je ista takođe navedena, a izrada oba ova dokumenta građane će koštati dodatnih 4.260 dinara. Muškarci će imati i dodatnu obavezu, a to je da promene adresu u vojnom odseku, piše Kurir.

Prema starom zakonu, nevažeće lične karte proglašavale su se u Službenom glasniku. Međutim, i to će se promeniti tako što će se to sada raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Prijava nestanka lične karte

Građani će i dalje lično morati da odu do šaltera i prijave nestanak, međutim promena je u manjoj cifri koju će građani plaćati. Oni će morati da izdvoje novac za taksu za donošenje rešenja, ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, a to je 800 dinara manje.

Jedna od novina koja će biti omogućena izmenama ovog zakona jeste i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis. Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

Vulić je za RTS istakla da trenutno mali broj građana koristi ovu opciju, pošto su navikli da lično dolaze na šalter ali da se nada da će se to promeniti u budućnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija