Društvo

MUP reagovao na protest "Narodne patrole" u Somboru: Prijavu podnelo pet osoba pomenutih na plakatima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

12/10/2021

-

18:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su aktivisti i simpatizeri takozvane Narodne patrole organizovali tokom vikenda protest protiv migranata u Somboru, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje u izjavi za Euronews Srbija navodi da je Policijska uprava u Somboru podnela juče izveštaj Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu.

Prvu prijavu policija je dobila danas oko 14 časova, kada je u PU Sombor došlo pet osoba koje su prijavile da su pomenute u objavi na društvenoj mreži.

Policija je sa njima obavila razgovor o čemu je, takođe, obavešten tužilac, a sačinjene službene beleške o obaveštenju primljenom od građana će biti prosleđene tužilaštvu koje je nadležno za dalji postupak.

"Pripadnici policije će nastaviti da preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi naši građani bili sigurni i bezbedni", navodi se u izjavi MUP-a i dodaje:

"U cilju očuvanja i unapređenja bezbednosti naših građana, somborska policija, zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i lokalnom samoupravom Grada Sombora, sprovodi akcije u kojima pronalazi ilegalne migrante i prevozi ih u prihvatne centre gde im je obezbeđen adekvatan smeštaj"

Kako dalje navode, od početka ove godine u šest ovakvih akcija, u prihvatne centre izmeštena su 2.122 iregularna migranta, u 2020. godini, u sedam akcija, 1.801, a u 2019. godini, u dve akcije, 771 iregularni migrant.

Podsetimo, prethodnih dana u Somboru su osvanuli plakati na kojima su osobe sa punim imenom i prezimenom, a uz to je stajao natpis: “Somborci, ovo su vaše komšije koje nelegalno iznajmljuju migrantima smeštaje. Zbog sopstvene zarade učestvuju u nagomilavanju istih u Vašem gradu”.
Isti sadržaj je objavljen i na Fejsbuk profilu Narodne patrole, uz razne pogrdne komentare i pozive na linč. Ljudi na plakatima su nazvani "alavim izdajnicima", "profiterima", duhovnim nakazama", uz brojne psovke.  

Narodna patrola je neformalna ultradesničarska organizacija, a u opisu njihovog profila stoji poruka: "Stop naseljavanju migranata". Oni postavljaju snimke koji pozivaju na nasilje prema migrantima.

Ovog leta pažnju je izazvao i slučaj kada su oni na Fejsbuku objavili post u kojem tvrde da imaju dojavu da su migranti zadavili ženu u Somboru. To su preneli desničarski poratli i pojedini tabloidi, što je izazvalo lavinu antimigrtantkih komentara. Međutim, to se ispostavbilo kao lažna vest.  

Komentari (0)

Srbija