Društvo

Red sunca, red košave i toplije vreme: Cele sedmice temperature iznad proseka, za vikend i do 20 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija/J. Stanković

25/10/2021

-

07:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dosta sunca, prijatnija jesenja temperatura i jutarnja magla, obeležiće celu ovu nedelju kao i početak novembra. Za vikend stižu topliji dani, a prelaz iz oktobra u novembar, biće sa temperaturom do 20 stepeni Celzijusa, kažu meteorolozi za Euronews Srbija.

Urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević ističe da je pred nama bar desetak sunčanih dana i kako dodaje oni će biti bez kiše, sa vedrim nebom u većini zemlje.

"Naredne dane karakterisaće sveže noći i maglovita jutra. Po kotlinama i dolinama reka magla mesimično može biti i dugotrajnija što će uticati na porast temperature  tokom dana", kaže Lazarević.

I meteorolog Đorđe Đurić kaže za Euronews Srbija da nakon hladnih dana, možemo ponovo da se nadamo toplom, ali vetrovitom vremenu.

"Danać će u Srbiji pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska biti stabilno, suvo i vedro vreme. Ujutro će biti veoma hladno i u većini predela očekuje se i mraz, u dolinama i kotlinama, kao i magla, dok će tokom dana biti sunčano i toplo vreme", kaže Đurić. 

AP Photo/Darko Vojinovic

 

On objašnajva će se istovremeno, pored ovog anticiklona, i u Jonskom moru formirati ciklon, a kako se Srbija nalazi između ta dva sistema, to će rezultovati košavom u Beogradu, Podunavlju, Pomoravlju i Banatu.

"U košavskom području duvaće umeren do jak jugostočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udrima i do 80 kilometara na čas, dok će u ostalim predelima duvati slab do umeren vetar. Minimalna temperatura kretaće se od minus tri do tri, dok će maskimalna dnevna za Srbiju biti od 13 do 17 stepeni Celzijusa", objašnjava Đurić i dodaje da se u Beogardu očekuje maksimalna temepratura do 15 stepeni.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"U Srbiji u utorak jutro vedro i hladno, na jugu i jugoistoku sa slabim mrazem, dok će zbog košave jutro na severu biti toplije. Pre podne sunčano, a posle podne umereno naoblačenje, uz slabljenje košave", kaže Đurić.

Sagovornik Euronews Srbija dodaje i da će u noći između utorka i srede i u sredu ujutro na jugu i jugozapadu Srbije biti uslova za slabu kišu, dok se u ostalim predelima očekuje suvo i stabilno vreme.

"U sredu tokom dana biće umereno i oblačno. Od četvrtka do kraja sedmice sunčano, uz hladna i maglovita jutra, a tokom dana toplije. Očekuje se i ponovno pojačanje košave. Maksimalna temperatura narednih dana od 13 do 17 stepeni Celzijusa", dodaje on i kaže da nas nakon toga za vikend očekuje stabilnije vreme sa temperaturom do 20 stepeni.

Kakav će biti početak novembra?

Govoreći o prognozi za novembar Lazarević kaže da će početak sledećeg meseca biti u granicama iznad višegodišnjeg proseka.

"Kada je reč o jutranjoj temperaturi, koja se u meteorologiji uglavnom definiše i kao minimalna dnevna, očekujemo da će na prelazu oktobar - novembar ona biti u granicama višegodišnjeg proseka", kaže Lazarević.

Đurić kaže da će prema trenutnim prognozama početak narednog meseca odlikovati relativno toplo vreme sa temperaturama iznad proseka, a one bi bile čak i nešto iznad 20 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Početak novembra donosi prijatne i tople jesenje dane, nešto iznad proseka, s obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za poslednju dekadu oktobra od 14 do 18 stepeni Celzijusa", kaže Đurić.

Međutim, meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za TV Prva da pored toga što će početak novembra biti topao, nalik miholjskom letu, to ne znači da će ceo mesec biti takav.

"Početkom novembra relativno toplo vreme, ali 2, 3. ili 5. novembra nazire se promena vremena uz manji pad temperature, ali uz više oblaka i kiše", kazao je on.

Todorović napominje da neće baš ceo novembar biti kišovit.

"Neće biti ceo novembar takav, to će biti epizode koje će se smenjivati - malo kiše i oblaka, pa malo razvedravanja", rekao je meteorolog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija