Društvo

Novčane kazne i zatvaranje lokala na 24 sata: Od večeras kreće kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/10/2021

-

07:04

Novčane kazne i zatvaranje lokala na 24 sata: Od večeras kreće kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu
Kovid propusnica - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Inspekcije i komunalna milicija počeće od večeras da kažnjavaju sve koji se posle 22 sata nađu u ugostiteljskim objektima - kafićima, restoranima, barovima, bez kovid propusnica. Primena te mere počela je od subote, ali nije bilo sankcija, već su građani i ugostitelji imali dva dana da se prlagode. 

Primena kovid propusnica važi i za sve proslave posle 22 sata - rođendane, svadbe, krštenja - koje se organizuju u ugostiteljskim objektima. 

Ukoliko večeras inspektori u lokalu zateknu gosta koji nema kovid propusnicu lokal se prazni i zatvara na 24 sata. Predviđene su i novčane kazne: za pravna lica 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000 dinara, kovid redara 30.000 i gosta 5.000 dinara.

Kovid sertifikate u ugostiteljskim objektima kontrolišu kovid redari. A da li se valjano primenjuje nova mera, koju je Krizni štab usvojio na poslednjoj sednici, kontrolisaće 46 inspekcija u Srbiji sa 2.400 inspektora, kao i kominalna milicija.

QR kod sa kovid propisnice može da se očita uz pomoć mobilnog telefona i da se potvrdi da je propusnica validna ili ne - da li je u zelenom ili crvenom statusu. Skenirani kod vodi na sajt eUprave gde su dostupni svi neophodni podaci o vakcinaciji i testiranjima na koronavirus.

Kovid redari uz kovid propusnicu mogu da traže na uvid i neki od ličnih dokumenata sa fotografijom, kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe. Stranci će u ugostiteljske objekte moći da uđu uz digitalni sertifikat Evropske unije ili sertifikat bilo koje zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Kovid propusnica - digitalni zeleni sertifikat

Savetnik predsednice Vlade Vukašin Grozdić pojasnio je da je kovid propusnica digitalni zeleni sertifikat, koji sadrži sve podatke o testovima na kovid 19 i vakcinaciji jedne osobe.

"Prilikom svake vakcinacije i svakog testa svi vakcinacioni punktovi i sve laboratorije preko sajta eUprave šalju na mail adresu lica digitalni zeleni sertifikat i većina naših građana ga je već koristila letos kada je išla na letovanje. Ukoliko ga slučajno nemate možete ga štampati sa sajta eUprave biranjem opcije preuzimanje digitalnog zelenog sertifikata", rekao je Grozdić za Tanjug.

Dodao je da je druga opcija odlazak u Poštu, gde će digitalni seftifikat biti odštampan svakom uz odgovarajući lični dokument koji dokazuje identitet.

Pixabay

Kovid propusnice obavezne posle 22 sata u ugostiteljskim objektima

"Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili izvrši neki test, nema potrebe da ponovo vadi digitalni zeleni sertifikat, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda", naglasio je Grozdić. On dodaje da obična potvrda o vakcinaciji neće važiti. 

Nakon što se pojavila vest da će pojedini ugostiteljski objekti raditi brze antigenske testove na ulazu, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se oni ne mogu raditi po klubovima, već isključivo u za to ovlašćenim laboratorijama.

"Ko ne želi da se vakciniše, taj mora da uradi test u laboratoriji, a ne u klubu", precizirala je premijerka.

Testiranje samo u državnim laboratorijama

Vlada Srbije saopštila je juče da će za kovid propusnice (digitalni zeleni sertifikat) biti validni samo rezultati PCR i antigenskog testa urađeni u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija.

"Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim labaratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja QR koda od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 sata", poručeno je iz Vlade Srbije.

Šekler: Kovid propusnice da važe 24 sata 

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler smatra da bi kovid propusnice trebalo da važe 24 sata, a ne posle 22 sata u ugostiteljskim objektima.

On je gostujući na RTS-u rekao da se zalagao da se kovid propusnice uvedu tokom leta, ali ne na ovaj način. Kako je rekao trebalo ih je uvesti i za sve javne skupove.

Dodaje da su Amerikanci radili istraživanje na nekoliko miliona ljudi, o profilu nevakcinisane osobe.

"Išli su po raznim kriterijumima. Što je čovek obrazovaniji veći je stepen vakcinisanosti, što su prihodi veći u kući vakcinisanost je preko 90 odsto. Interesantno je demokrate su skoro duplo više vakcinsani od republikanaca. Po starosnoj kategoriji najviše nevaksinisanih je između 30 i 50 godina. Čini mi se da mnoge stvari mogu i na nama da se primene i da je veliki udeo u nevakcinisanima radno aktivno stanovništvo", dodaje Šekler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija