Društvo

Ðerlek: Tražićemo rigoroznije mere, ako kovid propusnice ne daju efekte

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

25/10/2021

-

09:23

Ðerlek: Tražićemo rigoroznije mere, ako kovid propusnice ne daju efekte
Ðerlek: Tražićemo rigoroznije mere, ako kovid propusnice ne daju efekte - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Pixabay, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek izjavio je da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana, a kovid proupusnice se uvode da se zaštite životi.


"Sačekaćemo sedam do 10 dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica bićemo zadovoljni, ako ne bude, Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere", rekao je Ðerlek za RTS.

Ponovio je da je stav Ministarstva zdravlja da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo kada smo dobili našu, Torlakovu vakcinu.

"Sada imamo svoju vakcinu, sve te priče sa društvneih mreža padaju u vodu, očekujem da će građani biti mnogo odlučniji, hrabiji, solidarniji i da ćemo povećati broj vakcinisanih ljudi", rekao je Ðerlek.

Govoreći o tome može li zdravstveni sistem da izdrži, Ðerlek je naglasio da je evidentno da su zdravstveni radnici iscrpljeni i umorni i dodao da im se divi kako pronalaze pozitivnu energiju i bore se za živote ljudi.

"Imajući u vidu da imamo tako hrabre ljude i da država stoji iza zdravstvenog sistema, siguran sam da zdravstveni sistem može odgovoriti i na najteže izazove", rekao je Ðerlek.

Visoke brojke

Đerlek je rekao da se već dugo drži visok broj novoobolelih, da je u jednom trenutku bilo 8.500 novozaraženih i da su to ozbiljne brojke.

"Jučerašnji broj od 61 čoveka kojeg smo izgubili neće biti najveći broj koji ćemo doživeti u četvrtom talasu, i pored vakcina, to je zabrinjavajući broj", rekao je Đerlek.

Navodi da su već neko vreme pojačane inspekcijske kontrole.

Juče je počeo veliki sportski događaj u Beogradu, među posetiocima, gostima gotovo da niko nije imao masku, nije se poštovala distanca između posetilaca.

Đerlek kaže da je veliki ljubitelj sporta i raduju ga te manifestacije, kao što je Svetsko prvenstvo u boksu.

"Nisam bio organizator, ako su uspeli da provere svima kovid propusnice, ali ne mogu podržati takve situacije gde imamo veliki broj kontakata, a nama je u interesu da sprečimo, prekinemo lanac širenja epidemije", rekao je Đerlek.

Virus traži nevakcinisane

Prema njegovim rečima, virus živi s nama i u nama, uvek traži nevakcinisane.

Ukazuje da su lokalne samouprave na dnu vakcinalne lestvice Tutin, Lajkovac, Mionica, Merošina.

"Mladi najbolje razumeju mlade, zato treba držati tribine i njima bi trebalo da se obraćaju njihovi vršnjaci, da im ispričaju kroz šta su prošli i šta su morali da prežive", zaključio je Đerlek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija