Društvo

Tri nova centra i tehnologije neophodne za učenje – projekat koji bi trebalo da osnaži inkluzivno obrazovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

22:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Inkluzivno obrazovanje u Srbiji postoji više od decenije, ali i dalje nisu rešeni problemi koji inkluziju prate od početka. Nije poznato koliki je broj dece sa nekom vrstom invaliditeta. Pokrenut je još jedan projekat koji bi trebalo da pomogne nastavnicima i učenicima.

Biće uspostavljena tri resursna centra i nabavljene tehnologije neophodne u učenju za oko 1.000 dece, a oko 4.000 zaposlenih u obrazovanju dobiće dodatne obuke.

Projekat finansira EU koja je izdvojila 4,7 miliona evra, a u obrazovanje u Srbiji od 2003. godine uložila više od 100 miliona evra.

"Trebalo bi više da slušamo decu. Njihov um je otvoren i shvatanje različitosti je bez predrasuda. Od njih možemo da naučimo mnogo i da, iako je svako od nas drugačiji, svako mora da ima jednaki podršku i šansu", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

On je naveo da je inkluzija osnovna vrednost obrazovnog sistema u Srbiji i EU.

"Ovaj projekat treba da osnaži sistem i da sva deca dobiju podršku, ali da osnažimo i učitelje", naglasio je on.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da individualni obrazovni plan podrazumeva prilagođavanja procesa nastave svakom detetu i trenutno taj vid podrške ima više od 22.500 učenika.

"Novom Strategijom u razvoju obrazovanaja i vaspitanja do 2030 godine projektovali smo dalji pravac na razvoju inkluzivnog obrazovanja. Projekat, čiji početak danas obeležavamo, pomoćiće da uspostavimo dodatne mehanizme podrške koji uključuju različite profesionalce, usluge, institucije, pristupe i načine rada", naveo je on.

Komentari (0)

Srbija