Društvo

Beograd opet u vrhu lista po zagađenosti vazduha, šta se savetuje građanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2021

-

10:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema merenjima sajta IQ Air, Beograd je prvi po stepenu zagađenosti vazduha u svetu, a vazduh je ocenjen kao nezdrav uz visoku koncentraciju PM2.5 čestica i indeks zagađenosti od 179. I sajt Beoeko je ovog jutra vazduh u Beogradu ocenio kao zagađen.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ) koje objavljuje sajt Beoeko indeks zagađenosti vazduha u Beogradu, koji se meri u realnom vremenu na 10 lokacija, visok je od srede popodne. Posebno je visoka zagađenost u Lazarevcu, gde je vazduh ocenjen kao jako zagađen.

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha GZJZ Andrej Šoštarić zagađujuće materije koje se mere utvrđene su Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

"Mere se suspendovane čestice PM 10 i PM 2.5, to je čestično zagađenje, a mere se i gasovite zagađujuće materije, azot dioksid, sumpor dioksid, ugljen monoksid, prizemni ozon", naveo je Šoštarić.

S obzirom na to da je sezona grejanja tek počela, i da nas očekuju sve niže temperature, izvesno je da bi, kao i prethodnih sezona, glavni grad Srbije često moga da bude u vrhu neslavnih lista.  Na nepovoljne meteorološke uslove ukazao je i stručnjak za kvalitet vazduha iz Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović. On je istakao odsustvo vetra, padavina i duge noći, zbog čega, kaže dolazi do nagomilavanja onoga što emituju najveći izvori zagađenja - "ložišta, saobraćaj i industija u pojedinim gradovima".

Glavni savet stručnjaka za građane je da se u ovim uslovima ne boravi na otvorenom, a savetuje se da se zatvaraju prozori i koriste prečišćivači vazduha. Tokom perioda visokog stepena zagađenja ne bi trebalo upražnjavati ni fizičke aktivnosti.

Šta su PM 10 i PM 2.5 čestice?

Čestice koje se mere da bi se ocenio kvalitet vazduha, tzv. suspendovane PM 10 i PM 2.5 čestice vrlo negativno utiču na zdravlje ljudi jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagovrevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

"PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve one velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa", naveo je stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija