Društvo

Protest "Ekološki ustanak" održan ispred zgrade RTS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2021

-

16:14

Protest "Ekološki ustanak" održan ispred zgrade RTS
Protest "Ekološki ustanak" održan ispred zgrade RTS - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Protest ekoloških udruženja koji je organizovan zbog emitovanja reklame kompanije "Rio Tinto" na javnom servisu održan je danas ispred zgrade RTS.

Protest "Ekološki ustanak" je organizovan povodom odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) kojom je ocenjeno da je emitovanje reklame za kompaniju "Rio Tinto" na javnom servisu u skladu sa zakonskim propisima. Učesnici su svoje zahteve ostavili ispred ulaza u RTS.

U njima je zahtevano "momenalno obustavljanje emitovanja sramnog spota", javni servis "u korist građana, a ne u korist tajnih ugovora", "za zdravu Srbiju, a ne za trovanje Srbije" i "u službi istine, a ne u službi laži i  kriminala".

Jedan od organizatora „Ekološkog ustanka“ Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je u svom obraćanju da su se građani okupili na tom mestu da „kažu ne udruženom zločinačkom poduhvatu koju sprovode državni vrh i Rio Tinto“.

Glumica Svetlana Bojković istakla je da je današnji protest apel javnom servisu da odustanu od emitovanja spota, a "ako je to lobiranje Rio Tinta tako jako, onda su obavezni da puste i drugu stranu, a to ne čine".

“Nebo danas nije lepo kao u spotu Rio Tinta. Stručnjaci su protiv realizacije projekta. Strašno je što mi plaćamo pretplatu, a oni puštaju spot koji je sramna propaganda”, ocena je Ratka Ristića, vd dekana Šumarskog fakulteta.

Zlatko Kokanović iz pokreta Ne davimo Jadar ukazao je da RTS emituje spot Rio Tinta, a da nisu došli da obiđu Loznicu i Jadar i izveštavaju šta se dešava.

Litijum iz Srbije neće spasiti svet, a dobijamo trajno uništenje zemlje i vode, rekla je Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Advokatica Danijela Nestorović zatražila je da se javno objavi Memorandum o razumevanju koji je 2017. godine vlast potpisala sa Rio Tintom, a od RTS da organizuje, u udarnom terminu, okrugli sto na kojem bi stručnjaci govorili o tom projektu i opasnosti od trovanja Srbije.

Na protestu je govorio niz ekoloških aktivista iz više mesta u Srbiji koji se protive rudarskim istraživanjima. Podršku skupu dao je i Igor Petrović, predsednik Opštine Topola. 

Tokom protesta saobraćaj u Takovskoj ulici se odvijao nesmetano. Skup je prošao bez incidenata.

Komentari (0)

Srbija