Društvo

Apel Instituta za transfuziju: Rezerve krvi za samo jedan dan

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

19:35

Apel Instituta za transfuziju: Rezerve krvi za samo jedan dan
Dobrovoljno davanje krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da trenutno raspolaže sa jednodnevnim rezervama krvi i apelovao na sve zdrave sugrađane od 18 do 65 godina, da se odazovu pozivu i dobrovoljno daju krv. Navodi se da su rezerve drastično smanjene i da nedostaju sve krvne grupe, a potrebe su u stalnom porastu.

Zbog jesenjeg školskog raspusta i predstojećeg državnog praznika 11. novembra, naredne nedelje je smanjen broj planiranih akcija na terenu, a očekuje se i manji odziv dobrovoljnih davalaca krvi. Kako se ističe, loša epidemiološka situacija takođe utiče na smanjen odziv davalaca krvi.

Minimalne nedeljne potrebe za krvlju iznose 1.500 jedinica krvi, a Institut prikupi prosečno 70 odsto od tih potreba, što nije dovoljno za lečenje svih bolesnih i povređenih, koji se leče u zdravstvenim ustanovama koje Institut snabdeva. Ukoliko se ne prikupe dovoljne količine krvi, postoji mogućnost odlaganja operaconih programa, ukazano je u saopštenju.

Institut za transfuziju krvi radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova, u četvrtak 11. novembra i u subotu radi od 8 do 15 časova. Raspored rada mobilnih timova na terenu nalazi se na sajtu ww.nbti.org.rs

Komentari (0)

Srbija