Društvo

Direktor KC Niš: Opomene za odgovorne što je dezinficijens dospeo u respirator

Komentari

Autor: Južne vesti

13/11/2021

-

15:47

Direktor KC Niš: Opomene za odgovorne što je dezinficijens dospeo u respirator
Direktor KC Niš: Opomene za odgovorne što je dezinficijens dospeo u respirator - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u kovid bolnici Kruševac, koji su odgovorni za to što je sredstvo za dezinfekciju dospelo do respiratora, dobili su opomene, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić. On ističe da je važno da je greška na vreme prepoznata i da pacijenti ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi, kao i da se ništa slično neće ponoviti.

Informacija da je neko od zaposlenih pomešao destilovanu vodu koja se uobičajeno dodaje uz vazduh u respirator i dezinficijens u kruševačkoj kovid bolnici zabrinula je javnost, reagovale su inspekcije i obavljen je nadzor.

Prema rečima direktora UKC Niš odgovorni za ovaj incident su sankcionisani, ali nije precizirao koliko je njih i na kojim pozicijama rade.

"Da, ljudi koji su to uradili su dobili opomene. To je greška koja je napravljena, koju smo prepoznali i koja se sigurno neće ponoviti. Ono što je najvažnije jeste da je greška na vreme prepoznata i da se neće ponoviti" rekao je Perišić, prenose Južne vesti.

On je podsetio da posuda u kojoj se priprema tečnost i koja se sipa u respirator nije bila dobro isprana od dezinficijensa.

"Pri sipanju je tehničar primetio. Nijednog trenutka pacijenti to nisu inhalirali. To je hlor, da je pacijent to inhalirao, na jedan već nadraženi i oštećeni respiratorni sistem reakcija bi bila u sekundi. Pacijent ne bi mogao od bolova da opstane. Prema tome, do toga nije došlo niti je neki pacijent bio životno ugrožen" ističe Perišić.

Ovaj incident dogodio se početkom septembra na odeljenju intenzivne nege kovid bolnice u Kruševcu.

Komentari (0)

Srbija