Društvo

RFZO: Uskoro inovativna terapija za obolele od dijabetesa, u toku pregovori sa farmaceutskim kompanijama

Komentari

Autor: S. T.

14/11/2021

-

15:47

RFZO: Uskoro inovativna terapija za obolele od dijabetesa, u toku pregovori sa farmaceutskim kompanijama
RFZO: Uskoro inovativna terapija za obolele od dijabetesa, u toku pregovori sa farmaceutskim kompanijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dijagnozu dijabetesa u Srbiji ima 480.000 odraslog stanovništva. Procenjuje se da je broj obolelih mnogo veći i da dostiže brojku od 770.000 pacijenata. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) poručuju da bi uskoro pacijentima koji imaju šećernu bolest mogla da bude dostupna najnovija inovativna terapija.

"U završnoj su fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa. Međutim, prevencija nema zamenu kada je u pitanju ova bolest", preneo je RFZO izjavu direktorke Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, povodom Svetskog dana dijabetesa koji se obeležava danas, rekla da su pravilna ishrana i fizička aktivnost ključne mere prevencije dijabetesa. 

"Vazna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i lična disciplina kojom svaki oboleli može da doprinesi boljoj kontroli ove bolesti. Rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog je značaja radi uspešnog lečenja i ublažavanja posledica bolesti", rekla je Škodrić, a navodi se u saopštenju RFZO.

Prvi znaci koji ukazuju na dijabetes su povećan unost tečnosti, pojačan apetit a gubi se na težini, umor, malaksalost, slabost, zamućen vid.

"Dijabetes je jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju. Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija”, izjavila je Radojević Škodrić.

O trošku RFZO lekovi i pomagala

Ona je naglasila da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, a da je u 2020. godini RFZO za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je skoro četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama.

Podsećaju da RFZO  za obolele od dijabetesa obezbeđuju i medicinsko tehnička pomagala. Navode da je usvoje predlog Udruženja pacijenata da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto za tri meseca kao da sada, što će za pacijente značiti jedan odlazak manje kod lekara.

Osim toga, na teret RFZO će biti omogućena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom.

Povodom 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je najavio da će večeras simboli grada, poput Brankovog i Mosta na Adi, Palate Albanija i velike kupole Doma Narodne skupštine biti osvetljeni plavom bojom.

Dijabetes i korona

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Prema podacima Instituta Batut oko 480.000 ljudi zna da ima dijabetes, a procenjuje se da kod još oko 290.000 bolest nije otkrivena.

profimedia

 

Pоlоvinu оbоlеlih čini rаdnо spоsоbnо stаnоvništvо. Bolest se čеstо оtкrivа slučајnо, каdа је uznаprеdоvаlа i kada su nastupile коmpliкаciје. Prеmа pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје, gоtоvо trećina pаciјеnаtа vеć imа јеdnu ili višе каsnih коmpliкаciја u trеnutкu pоstаvljаnjа diјаgnоzе diјаbеtеsа.

U Srbiji оd posledica оvе bоlеsti gоdišnjе umrе око 3.000 оsоbа. U 2019. gоdini Srbiја је nа оsnоvu stаndаrdizоvаnе stоpе mоrtаlitеtа оd 14,8 nа 100.000 stаnоvniка pripаdаlа grupi еvrоpsкih zеmаljа sа visокim stоpаmа umirаnjа оd dijabetesa.

Dijabetičari su od početka epidemije virusa korona označeni kao rizična grupa za razvoj teških formi bolesti. Kasnije su izveštaji iz jedinica intenzivne nege kovid bolnica to i potvrdili. U posebnom su riziku pacijenti kojiimaju loše regulisan nivo šećera u krvi

Objavljene su i brojne studije koje pokazuju da je skoro svaka treća osoba koja je umrla u Velikoj Britaniji imala dijabetes, da je u Italiji 35,5 odsto umrlih pacijenata od komplikacija kovida - 19 imalo šećernu bolest. 

Lekari napominju da osobe koje imaju dijabetes nisu u većem riziku da se zaraze virusom korona, ali da infekcija može izazvati težu kliničku sliku i komplikacije. Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika COVID-19 od opšte populacije.

Diјаbеtеs u svеtu

U svetu 463 miliоnа оdrаslog stanovništva ili svака 11. оsоbа imа diјаbеtеs. Оčекuје sе dа ćе dо 2030. gоdinе brој оbоlеlih pоrаsti nа 578 miliоnа. Vеćinа оbоlеlih imа tip 2 diјаbеtеs. Višе оd tri četvrtine оsоbа sа diјаbеtеsоm živi u zеmljаmа sа nisкim i srеdnjim prihоdоm.

Svако šеstо živоrоđеnо dеtе (20 miliоnа) је bilо izlоžеnо pоvišеnоm nivоu  šеćеrа u кrvi majke tокоm trudnоćе. Svака pеtа оsоbа sа diјаbеtеsоm (136 miliоnа) imа višе оd 65 gоdinа.

Diјаbеtеs је 2019. gоdinе biо uzrок 4,2 miliоnа smrtnih ishоdа, a iste godine bio je оdgоvоrаn zа nајmаnjе 760 miliјаrdi аmеričкih dоlаrа trоšкоvа u zdrаvstvu – 10 odsto glоbаlnih trоšкоvа zdrаstvеnе zаštitе.

Komentari (0)

Srbija