Društvo

Ambasador Jović o nesreći u Bugarskoj u kojoj je stradalo 46 osoba: Državljanin Srbije među preživelima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet, MIA

23/11/2021

-

09:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Državljanin Srbije koji je bio među putnicima autobusa makedonske kompanije koji je izgoreo u Bugarskoj, jedan je od sedmoro preživelih putnika u tragediji u kojoj je stradalo 46 osoba, potvrdio je za Euronews Srbija ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović. Zbog tragedije u kojoj je život izgubilo 46 osoba Vlada Severne Makedonije proglasila je danas trodnevnu žalost.

"Imamo informaciju da je Ljuljzim Suljejmani, 1995. godište, među povređenima u bolnici 'Pirogov'. Uz asistenciju ministra spoljnih poslova Bugarske Svetlana Stoeva i veliki napor i trud osoblja bolnice, ja ću u 15 sati obići povređenog", rekao je Jović.

Euronews TV

On je dodao da još uvek nema sve potpune informacije o tačnom zdravstvenom stanju povređenog mladića, ali pretpostavlja da nije u težem stanju, budući da mu je dozvoljeno da ga poseti.

Među 46 putnika koji su poginuli kada se zapalio autobus u Bugarskoj, najviše je bilo državljana Severne Makedonije, iz raznih krajeva te zemlje, izjavio je danas severnomakedonski premijer Zoran Zaev. U autobusu je bio i jedan državljanin Srbije iz Preševa, koji je sa verenicom iz Kumanova putovao u Istanbul.

Zaev je prethodno naveo da je srpski državljanin među poginulima, ali ta informacija nije potvrđena.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović za Euronews Srbija ranije jutros rekao je da su tela poginulih izgorela do neprepoznatljivosti i da će tek DNK analizom biti moguće utvrditi identitet putnika.

Kako je naveo, na putovanju je bio više autobusa iste kompanije, pa nije  isključena mogućnost da su putnici tokom puta prelazili iz autobusa u autobus.

Zaev je za bugarsku agenciju Fokus rekao da je među žrtvama i jedan državljanin Belgije, kao i da je sve te podatke video u listi putnika.

Prema njegovim rečima, putnici su bili prosečne starosti između 40 i 50 godina, a najmlađa žrtva je 16-godišnja devojčica.

Dodao je i da je sedam preživelih putnika spavalo u zadnjem delu autobusa, a kada je došlo do nesreće oni su probili prozor, iskočili iz autobusa i tako se spasli.

"Makedonski ministar unutrašnjih poslova obavestio me je da je kompanija Besa trans, čiji je autobus, turistička kompanija i da je autobus putovao na liniji Istanbul-Sofija-Skoplje", rekao je Zaev.

On je dodao da ne zna kojom se brzinom kretao autobus u trenutku nesreće i da će istraga pokazati u kakvom je stanju bilo vozilo.

Identifikacija uz pomoć DNK

Prethodno je ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović za Euronews Srbija rekao da još nema zvaničnu potvrdu od bugarskih nadležnih institucija da među poginulima u autobusu iz Severne Makedonije ima državljana Srbije. 

On je naveo da informaciju još nisu potvrdili Ministarstvo spoljnih poslova i putna policija Bugarske.

"Ambasada Republike Srbije pokušava da proveri šta se tačno dešava da se ne rukovodimo nagađanjima i pretpostavkama, pogotovo u ovom slučaju koji je veoma specifičan. Nema zvanične potvrde da ima srpskih državljana među nastradalima. U stalnom smo kontaktu sa njima", rekao je Jović.

Euronews TV

Bugarski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da su tela nastradalih izgorela do neprepoznatljivosti, da će biti teško da se  identifikuju i da će verovatno morati da se rade DNK analize.

Nevena Jovanović, ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji rekla je da ih niko od građana Srbije nije kontaktirao povodom ove saobraćajne nesreće, kao i da se čekaju zvanične informacije nadležnih u Bugarskoj. Ona je rekla da uprkos brojnim informacijama koje se pojavljuju u medijima ne može da potvrdi da li ima stradalih državljana Srbije.

Euronews TV

Dopisnik novinske agencije MIA iz Sofije Nikolaj Krastev rekao je u uključenju za Euronews Srbija da se uzrok nesreće još ne zna i da su na licu nesreće kriminalisti i forenzičari koji će utvrditi šta se zapravo dogodilo.

Euronews TV

Ivan Mirčevski, direktor makedonskog Kanala 5, komentarišući nesreću u kojoj je stradalo najmanje 45 osoba, izneo je detalj nesreće u uključenju Euronews Srbija i rekao da je vozač sat vremena pre nesreće stao na benzinsku pumpu da sipa gorivo. Kako je objasnio, Zaev je ispričao razgovor sa jednim od povređenih u bolnici, koji mu je rekao da je neposredno pred nesreću čuo snažnu eksploziju.

Euronews TV

"Jedan od preživelih je rekao da se pre samog čina udarca u bankinu čula snažna eksplozija u autobusu. Mi smo pitali stručnjake šta bi moglo da prouzrokuje tu eksploziju, a jedna od varijanti je da je jedna od prednjih guma pukla i da je najverovatnije to bio glavni razlog da autobus udari prvo u saobraćajni znak, pa u bankinu. Pitanje je šta je bio uzrok požara", rekao je i dodao da je autoprevoznik imao licencu za međunarodni transpot jer se i to pitanje postavilo na konferenciji za medije. 

Povređeni imaju opekotine i povredu noge

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da je svih sedam povređenih u teškoj saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj u stabilnom stanju i niko nije životno ugrožen, javila je agencija MIA.

Filipče je posle posete bolnici Pirigov u Sofiji sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom i ministrom unutrašnjih poslova Bujarom Osmanijem rekao da će samo jedan pacijent biti podvrgnut dodatnim analizama kako bi se utrvrdilo da li je potreban hirurški zahvat. On je rekao da su se bugarskim kolegama, lekarima i institucijama Bugarske dogovorili da povređeni budu prebačeni na dalje lečenje u Skoplje čim se bude stabilizovalo njihovo stanje.

Premijeri Zoran Zaev i bugarski predsednik Rumen Radev poručili su danas da dve zemlje zajedno tuguju za žrtvama treške saobraćajne nesreće u kojoj je na autoputu "Struma" nedaleko od Sofije nastradalo najmanje 45 makedonskih državljana. Bugarska će preduzeti sve mere i aktivnosti da bi se rasvetlili uzroci i okolnosti autobuske nesreće, identifikovali poginuli i omogućila pomoć i lečenje povređenima, saopšteno je iz kabineta predsednika Bugarske Rumena radeva.

Nesreća u kojoj su povređeni desila se jutros oko tri sata na autoputu Struma, blizu sela Bosnek kada se zapalio jedan od četiri severnomakedonska autobusa koja su išla u Istanbul. Neposredno pre nesreće autobusi su se zaustavili radi kraće pauze. U trenutku nesreće u autobusu je bilo 52 putnika, od kojih 12 dece, i stradali su svi osim sedam povređenih.

Proces identifikacije otežava to što su tela izgorela i neprepoznatljiva su, prenosi portal Novinite. Za sada se ne zna da li je prilikom stajanja došlo do prelaska putnika iz jednog u drugi autobus. Saobraćaj na tom delu puta za sada je u zastoju.

Uzrok nesreće - greška vozača ili neispravno vozilo

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa severnomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost" vozila.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica kontakta vozila sa ogradom, prenosi agemcija MIA.

Prema poslednjim informacijama 46 osoba je poginulo kada se zapalio autobus severnomakedonskih tablica na autoputu u zapadnoj Bugarskoj. Nesreću je preživelo sedmoro putnika, koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada nalazi u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tela svih poginulih imala teške opekotine, preneo je BBC. Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Nesreća se dogodila oko tri sata posle ponoći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kada se zapalio jedan od četiri autobusa sa severnomakedonskim registarskim tablicama koji su se vraćali iz Istanbula.

Komentari (0)

Srbija