Društvo

Patrijarh Porfirije i Pol Galager u manastiru Kovilj: Razgovori o međuverskom dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

13:49

Patrijarh Porfirije i Pol Galager u manastiru Kovilj: Razgovori o međuverskom dijalogu
Patrijarh Porfirije i Pol Galager u manastiru Kovilj: Razgovori o međuverskom dijalogu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije i Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Galager sastali su se danas u fruskogorskom manastiru Kovilj u kojem je njegova svetost patrijarh bio iguman od 1991. dok nije postao mitropolit zagrebacko-ljubljanski, a tema njihovog razgovora biće odnosi katoličke i pravoslavne crkve u Srbije i međuverski dijalog.

Pre početka razgovora Patrijarh i nadbiskup monsinjor Galager su obišli manastir i zajedno sa ambasadorom Srbije u Svetoj stolici Simom Avramovićem prisustvovali u ovdašnjoj crkvi monaškom pojanju.

Uoči sastanaka, koji je juče Galager imao sa zvaničnicima Srbije - predsednikom, premijerom i ministrom spoljnih poslova na čiji poziv je i došao u Srbiju on je u Sremskoj Mitrovici zaredio novog biskupa koađutora Sremske biskupije monsinjora Fabijana Svalina i tada u izjavi za Tanjug izrazio je zadovoljstvo progresom u odnosima katoličke i pravoslavne crkve u Srbiji.

 

"Radujemo se zbog živog dijaloga i te saradnje, očigledno je da progres postoji i da se nastavlja", rekao je monsinjor Galager.

Galager je izjavio da je njegov susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni deo trodnevne posete Srbiji.

Kao je dodao zadovoljan je susretom koji predstavlja "značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja".

Ocenjujući ovaj susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na usluzi čovečanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja".

Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitivne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postiji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

"Obojica su ljudi velike vere", rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše dve već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacij i regionu i svetu".

Porfirije: Saradnja na dobrobit svih

"Saglasili smo se i razumeli danas da radi dobra i pojedinca i čitavog ljudskog roda, čitave planete, mora postojati saradnja svih crkava pre svega hrišćana, rekao je poglavar SPC Porfirije.

Porfirije je nakon razgovora sa Galagerom novinarima rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bi smo se, kako je, kazao, mi međusobno razumeli.

“To je ono sto smo razgovorali i oko cega smo se sagalsili i razumeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljudskog roda čitave planete moramo sarađivati i međusobno raditi pre svega mi hrišćani jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bismo se međusbno razumeli", rekao je patrijarh.

On je naveo da "moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i koji sebe osećaju da nemaju potebu za Bogom i deklarišu se kao nevernici”.

Patrijarh Porfirije je zadovoljan posetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira. Podsetio je da je manastir Kovilj nastao na mestu gde su se pomirile dve vojske ugarska i srpska u vreme Svetog Save, koji je tome posredovao.

“Razgovor je poretekao u tom duhu, duhu Jevanđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čoveka i potebi zajendickog svedočenja Jevanđela modernom svetu”, rekao je patrijarh srpski.

Kostatovali su, kazao je poglavar SPC, da je sistem vrednosti koje Jevanđelje nosi i svedoči, na neki način drugačiji od mnogih drugih sistema vrednsosti koji se nude modernom čoveku.

"Sistem vrednosti koji mi nudimo kao crkve, ma koliko on bio star, a star je dve hiljade godina, možda jednako moderan i najpotebniji modernom čoveku", istakao je Porfirije.

Naveo je da svi izazovi sa kojima se suočavaju Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, kao, kako je kazao, crkve naroda koji imaju potebu za Hristom, kao nosiocem mira, posledica je zaborava na Hrista.

"Nije moguće da postoji nikakav mir ako nemamo mir izunutra, a nemamo ga ako nemamo zajednicu i opštenje sa Bogom …", rekao je Porfirije.

"Onda tvorevina neće osvetoljubivo da nam uzvraća na naš potrošački odnos...U tom smislu vidimo mnoge ekološke probleme pa i pandemiju sa kojom se suočavamo", naveo je patrijarh.

Patrijarh je poručio da kolio god problemi bili materijalni i tiču se, kako je naveo, "našeg tela uvek u pozaditni svih problema i rešavanja stoji duhovno polje na kojem treba da dobijemo bitku, koja se ne može dobiti bez pomoć Božje".

Manastir Kovilj u kome su se sastala dva crkvena velikodostojnika može se nazvati i duhovnim zavičajem njegove svetosti patrijarha Porfirija, a prema predanju osnovao ga je u 13. veku Sveti Sava. Pouzdaniji podaci govore da je postojao krajem 16. ili početkom 17. veka. Turci su ga rušili četiri puta.

U manastiru, koji je po broju monaha jedan od najbrojnih u Srbiji, proizvode med, vino, slikaju ikone..

Hor manastira nastupio u Karnegi holu izvodeći dela Aleksandra Vrebalovsa povodom obeležavanja 100 godina Velikog rata.

Komentari (0)

Srbija