Društvo

Euronews Srbija u INEP-u: Kako do kovid propusnice uz test na prisustvo antitela i kolike su referentne vrednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2021

-

16:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za one koji nisu vakcinisani, a žele da dobiju kovid sertifikat i nesmetano borave u ugostiteljskim objektima posle 20 sati, jedina opcija je brzi test, PCR test ili test koji potvrđuje prisustvo antitela - IgG.

Antitela su prisutna u organizmu kod osoba koje su bile u kontaktu sa virusom ili kod onih koji su vakcinisani. Jedina laboratorija iz koje se priznaju testovi na prisustvo antitela je Institut za primenu nuklearne energije - INEP.  Od kada je uveden obavezan kovid sertifikat u ugostiteljskim objektima posle 20 sati ispred te laboratorije u Zemunu stalni su redovi.

Jutros nije bilo velike gužve, ali je bilo zainteresovanih građana za testiranje. Jasminka Miloradović iz INEP-a za Euronews Srbija kaže da u proseku svakog dana obave zmeđu 450 do 520 testiranja na prisustvo antitela.

"Naši testovi na prisustvo antitela ulaze u zeleni kovid sertifikat. Po dobijanju rezultata unosimo podatke u eUpravu i pacijent može da skine kovid propusnicu", pojašnjava Miloradović.

Ona je navela da kovid propusnica dobijena na osnovu pozitivnog IgG testa na prisustvo antitela traje tri meseca, da je tako trenutno, ali da ne znači da se neće menjati.

Referentne vrednosti na prisustvo antitela su 20 jedinica, zapravo sve što je više od 20 znači da ta osoba ima antitela i da može da dobije zeleni sertifikat. Oni koji imaju manje od 20, znači da nemaju antitela ostaju bez kovid propusnice.

Prisustvo antitela potvrđuje da je osoba bila u kontaktu sa virosom. Neke osobe u kontaktu sa virusom obole od kovida 19 i imaju blažu ili težu kliničku sliku. Sa druge strane, ima osoba koje u kontaktu sa virusom ne razviju simptome, ali razviju antitela.

Miloradović napominje da je individualno koliko će nekom antitela da pruže zaštitu i kada se gube. Gužve ispred laboratorija INEP-a zavise od mera koje se uvode u sprečavanju širenja virusa.

"Mislim da će situacija zavisiti od novih mera. Ako prošire kovid propusnice i na druge objekte, osim ugostiteljskih, gužve će biti veće", navela je Miloradović.

Testiranja samo u državnim laboratorijama

Prisustvo antitela testira se samo u INEP-u, a brzi test na kovid i PCR test takođe se rade samo u državnim laboratorijama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ranije je za Euronews Srbija objasnio je Vlada Srbije odlučila da priznaje rezultate antigenskog, PCR testa i testa na antitela samo državnih laboratorija, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Navodi da državnih laboratorija ima dovoljno, da su elektronski povezane i mogu dobro da se prate.

"To je urađeno kako bi se izbegla mogućnost zloupotreba. Imali smo pre nekoliko meseci da su dve osobe privedene zbog pokušaja falsifikovanja, jer su izdale potvrdu da je neko vakcinisan, a nije. To je otkriveno jer postoji dobra elektronska kontrola ustanova u sistemu. Kako bi se izbegle malverzacije i da bismo mogli bolje da pratimo, odlučeno je da analize mogu da se rade samo u državnim laboratorijama", rekao je Đerlek.

Napominje da je u ovom trenutku tako, ali da to ne znači da se neće menjati Uredba i da se neće uključiti i privatne laboratorije.

Privatnici: Oštećeni građani

U privatnim laboratorijama navode da su odlukom Vlade Srbije da se za kovid propusnice priznaju samo testovi državnih laboratorija, oštećeni građani koji za svoj novac ne mogu da biraju.

Mirjana Sarkić, vlasnica laboratorije BioMedica za Euronews Srbija je nedavno rekla da su neprijatno iznenađeni obaveštenjem koje je stiglo 28. oktobra da za kovid propusnice neće važiti izveštaji privatnih laboratorija.

Napominje da njihove laborotorije koriste testove priznate u EU, da imaju dozvolu Ministarstva zdravlja da rade antigenske testove i testove na antitela.

"Mi svakodnevno šaljemo izveštaje Institutu Batut i pozitivnih i negativnih pacijenata. To je naša obaveza. Problem je što oni te podatke ne unose u sistem, a ne daju dostupnost da ih mi unosimo kako bi se videli u zelenom sertifikatu”, navela je ona.

 

 

Komentari (0)

Srbija