Društvo

Dekanu Medicinskog fakulteta Lazaru Davidoviću priznanje za izuzetnost

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

23:50

Dekanu Medicinskog fakulteta Lazaru Davidoviću priznanje za izuzetnost
Dekanu Medicinskog fakulteta Lazaru Davidoviću priznanje za izuzetnost - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada za izuzetnost, koju dodeljuje Hemofarm fondacija, ove godine pripala je dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostranom članu Ruske akademije nauka, vaskularnom hirurgu Lazaru Davidoviću. Ta nagrada se po četvrti put uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja.

Priznanje Davidoviću dodeljeno je zbog posvećenog rada sa studentima, doprinosa naučnoj zajednici i profesionalnih dostignuća, jer je u domaćim i međunarodnim krugovima poznat kao lekar koji je uveo nove procedure u hirurgiju, koje su prihvaćene širom sveta, navodi se u obrazloženju.

Ceo svoj profesionalni život profesor Davidović posvetio je razvoju medicinske nauke i hirurške doktrine u oblasti vaskularne hirurgije. Reč je o izuzetnom stručnjaku koji iza sebe ima čak 693 naučna rada i smatra se jednim od najiskusnijih hirurga u oblasti operacija aneurizmi abdominalne aorte u svetu, dodaje se u obrazloženju.

Davidović je, između ostalog, razvio Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojom godinama uspešno rukovodi. Aktivno je promovisao našu medicinu kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, kojim je predsedavao od 2016. do 2018. godine, svoj akademski rad upotpunio je kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kao mentor presudno je uticao na karijere 15 vaskularnih hirurga.

"Pandemija kovida pokazala nam je koliko je važno poverenje u medicinu i naučnu zajednicu, kao i ulaganje u medicinska dostignuća. Veoma je bitno da nauka stalno prati trendove i pomera granice, jer samo otkrića svet vode dalje. Zahvaljujem se Hemofarm fondaciji na ovoj prestižnoj nagradi koja predstavlja posebnu čast za mene, kao i dodatnu odgovornost prema generacijama koje dolaze", rekao je Davidović prilikom uručenja nagrade.

Komentari (0)

Srbija