Društvo

Besplatna vakcina protiv HPV-a najkasnije krajem marta, kondilomi i kod dece od devet godina

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/12/2021

-

07:11

Besplatna vakcina protiv HPV-a najkasnije krajem marta, kondilomi i kod dece od devet godina
Besplatna vakcina protiv HPV-a najkasnije krajem marta, kondilomi i kod dece od devet godina - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će besplatne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) biti dostupne u domovima zdravlja u Srbiji u prvom kvartalu naredne godine, najkasnije krajem marta, kažu za Euronews Srbija u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić nedavno je najavila da će o trošku zdravstvenog fonda, za uzrast od devet do 19 godina za devojčice i za dečake, biti obezbeđene vakcine protiv HPV-a. Roditelji, koji su želeli da zaštite svoju decu od tog virusa, do sada su je nabavljali o svom trošku. Vakcina u apotekama košta oko 15.000 dinara.

Vest o besplatnoj vakcini obradovala je mnoge, posebno ako se zna da je Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a četvrta po oboljevanju. HPV dovodi do nastanka kondiloma, koji mogu izazvati karcinom genitalnih organa kod žena i muškaraca.

Ginekolog dr Aleksandra Pikula, načelnica Laboratorije za dijagnostiku i ranu detekciju malignih bolesti u GAK Narodni Front kaže da je to važna vest, jer su poslednje tri godine, zbog pandemije, zaustavljeni skrining programi, te se beleži "eksplozija" prekanceroza i kanceroza donjeg dela genitalnog trakta i kod žena, i kod muškaraca.

Podseća da humani papilom virus ima oko 200 sojeva, ali da je oko 50 onkogenog potencijala. Pravilnikom o vakcinaciji, koji je na snazi od 1. aprila 2019. godine, vakcina protiv HPV-a je preporučena. U Srbiji se do sada mogla nabaviti četvorovalentna.

Vakcinacija devojčica i dečaka

U Australiji, gde je pre 10 godina uvedena vakcinacija, drastično su smanjene  HPV infekcije. Skandinavske zemlje vakcinišu devojčice i dečake već u sedmom razredu. Međutim, različita su iskustva kada počinje vakcinacija - ima zemalja koje počinju veoma rano, sa devet godina.

"Važno je da se vakcina primi pre nego što osoba stupi u seksualne odnose. Optimalno je oko 13, 14, 15 godina, kada je imunitet razvijen i kada su hormoni već proradili", navela je Pikula za Euronews Srbija.

Ona je pojasnila da se virus najviše prenosi seksualnim putem, ali da to nije jedini put prenosa. Osoba može da se inficira preko vode u bazenima, u javnim toaletima, teretanama, preko veša. Zbog toga se, kako je navela, uvodi vakcinacija i kod mlađe dece.

"Najmlađe dete sa kondilomima koje sam ja videla u svojoj tridesetogodišnjoj radnoj karijeri imalo je devet godina. Majka je imala kondilome i koristili su iste peškire", pojašnjava ona.

U Srbiji je u upotrebi četvorovalentna vakcina, dok se u Hrvatskoj i Sloveniji već vakcinišu sa devetovalentnom vakcinom. U Hrvatskoj se poslednje tri godine vakcinišu i dečaci i oni su do sada vakcinisali oko 40 odsto populacije dece oba pola u 15. godini.

I ginekolog Dragan Antić kaže da je uvođenje vakcine presudno u prevenciji karcinoma grlića materice.

"To rešava problem karcinoma grlića materice, ali i karcinoma penisa kod muškaraca, zbog toga je važno. U svim zemljema u kojima je vakcina uvedena beleži se drastičan pad incidence karcinoma grlića materice i karcinoma penisa. Gde god da je uvedeno svuda je postignut odličan efekat", naveo je Antić.

U Novom Sadu već dve godine besplatna vakcina

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem je već drugu godinu zaredom vakcina besplatna za devojčice uzrasta od 12 do 18 godina. Prošle godine vakcinisali su 570 devojčica protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice. Besplatne vakcine obezbedio je pilot projekat lekara iz Instituta za javno zdravlje, odnosno njihova ideja da umesto za promotivne flajere, od resornog ministarstva zatraže novac za vakcine.  

Direktorka Udruženja "Roditelj" Gordana Plemić kaže da je veoma važno što se uvodi besplatna vakcinacija na nivou cele Srbije i da oni kao Udruženje već dugo pričaju o značaju prevencije.

"Vakcina jeste preporučena u Srbiji od 2019. godine, ali je prethodnih godina bio problem gde i kako je primiti da se ne prekine hladni lanac. Dešavalo se da niko u domu zdravlja neće da da vakcinu koja je kupljena u apoteci, baš iz tog razloga", navela je ona.

Podseća da je Svetska zdravstvena organizacija vakcinu protiv HPV-a ocenila kao sigurnu, da lekari u Srbiji takođe stoje iza tog stava u smislu bezbednosti.

"Važno što je ona besplatna i biće distribuirana u domove zdravlje", rekla je ona i dodala da je za roditelje važno da se konsultuju sa pedijatrom i da se o značaju vakcinacije protiv HPV-a informišu kod lekara.

Deca koja su do sada primila vakcinu protiv HPV-a uglavnom su deca majki koje su se lečile od karcinoma grlića materice. Žene koje znaju koliko je karcinom grlića materice ozbiljan problem, koliko je to mučno za porodicu, nemaju dilemu da vakcinišu i svoju decu.

Inače, zemlje poput Velike Britanije, Švedske i Australije, smanjile su stopu obolevanja od karcinoma grlića materice za 88 odsto. Očekivanja su da će se isti efekti postići i u našoj zemlji, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije, poručuju stručnjaci, jeste podizanje svesti o značaju imunizacije.

Komentari (0)

Srbija