Društvo

Snežni kolaps širom Srbije: Putevi pod snegom, hiljade građana bez struje, u Ivanjici vanredno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2021

-

08:10

Snežni kolaps širom Srbije: Putevi pod snegom, hiljade građana bez struje, u Ivanjici vanredno
Snežni kolaps širom Srbije: Putevi pod snegom, hiljade građana bez struje, u Ivanjici vanredno - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zbog snega, koji od noćas neprestano pada u gotovo svim krajevima Srbije, putevi širom zemlje su neprohodni – voz iz Požege zaglavljen je već nekoliko sati, na autoputevima pojedine trake su zatvorene, a u Beogradu se na a više mesta obrušilo drveće i palo na kolovoze. Mnoge linije gradskog su danas skraćene ili preusmerene. Na planinskim predelima prijavljuje sve više problema u vezi sa nestankom struje i kvarovima na distributivnoj elektroenergetskoj mreži, a turisti koji se trenutno nalaze u planinski mestima ne mogu da ih napuste zbog vremenskih okolnosti.

RHMZ je izdao upozorenje na sneg i stvaranje snežnih nanosa u većem delu Srbije. Na području Beograda, prema upozorenju republičkog zavoda, biće vetrovito sa snegom, dok se u nižim delovima grada očekuje formiranje pokrivača od 10 do 25 cm, a u višim i do 30 cm. Na Avali i Kosmaju oko 40 centimetara snega, lokalno i više.

Prethodne noći kiša padala nekoliko sati, a potom je počeo da pada i sneg. Temperatura u Beogradu u 08.00 sati iznosila je 0 stepeni. 

"U većini nižih predela u Srbiji očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 cm, u brdsko-planinskim predelima više, a na krajnjem severozapadu, istoku i jugoistoku zemlje manji snežni pokrivač. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima zapadne i centralne Srbije i na području Homoljskih i Кučajskih planina, gde može pasti lokalno i oko 50 cm novog snega, lokalno i više", navodi RHMZ.

Vanredno u Ivanjici, popravljeni svi dalekovodi kod Čačka

U opštini Ivanjica zbog obilnih padavina proglašena je vanredna situacija, dok u planinskom delu na Javoru, Goliji i Mučnju nema struje od prošle noći, kada su padavine počele. Struje jedino ima u Ivanjici, a ekipe su na terenu.

U planinskom delu sneg je viši od pola metra, a tokom dana napadalo je više od 30 centimetara novog snega.

Putevi se čiste po prioritetima, a neprohodan je jedino putni pravac Odvraćenica-Preko Brdo, gde su svake zime veliki smetovi i otežano kretanje, prenosi RTS.

U okolini Čačka u planinskim krajevima sneg je dostigao visinu od preko 50 centimetara, a na pojedinim mestima vetar je napravio nanose i do jednog metra. Najteža situacija je u jeličkim selima Brezovice, Ježevica i Premeća, kao i na Kablaru, navodi Morava info.

Zamenik gradonačelnika Milan Bojović kaže da će tokom večeri i tokom noći biti nastavljeno čišćenje puteva, kako bi u ponedeljak ujutro sve nesmetano funkcionisalo.

"Najveći broj saobraćajnica je očišćen, a očekujemo da ćemo tokom večeri uspeti da osposobimo i put do Brezovica, što tokom dana nije bilo moguće zbog velikih snežnih nanosa", rekao je Bojović.

Na području Čačka, svi dalekovodi su popravljeni, a u 18 časova puštena je električna energija na području Ovčara, Kablara, Ježevice, Donje i Gornje Trepče.

Zbog popravke trafostanica na Ovčaru struju su dobila i sela u lučanskoj opštini Markovica, Negrišori, Rtari i Dučalovići.

Prema podacima čačanske elktrodistribucije, još ima kvarova na niskonaponskoj mreži koji će se otkloniti sutra pre podne.

Tokom popodneva, više od pet hiljada potrošača je dobilo struju.

Momirović: Svi putevi prohodni

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je večeras, prilikom posete Putnoj bazi Puteva Srbije u Vrčinu, da su naši putari uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni.
On je apelovao na sve građane da bez preke potrebe ne kreću na put i istakao da je danas bilo problema sa kamionima koji su koristili neadekvatnu opremu.

"Saobraćajna policija će kažnjavati sve teretne kamione koji kreću na put bez adekvatne opreme", rekao je Momirović.

Dodao je da će se nadležni potruditi da svi kolovozi budu prohodni, što, kako je rekao, nije lako jer je sneg veoma vlažan, a temperatura se spušta ispod nule.

Naveo je da će se obezbediti da u toku noći i sutrašnjeg dana sve državne saobraćajnice budu prohodne.

Autobus se poprečio na Ibarskoj magistrali

Zglobni autobus prevoznika "Lastra" iz Lazarevca poprečio se na Ibarskoj magistrali u Meljaku, dvadesetak kilometara južno od Beograda, pa je nekoliko šlepera ostalo blokirano iza njega.

Kolona na tom delu Ibarske magistrale u smeru ka Beogradu duga je nekoliko kilometara, javlja RTS.

Ekipe su na terenu, a na putu ima neočišćenog snega.

Sve ekipe Infrastrukture železnice ceo dan na terenu

Najviše teskoća je na pruzi za Bar, izjavio je za Tanjug Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura železnice Srbije".

Prema njegovim rečima, svi raspoloživi zaposleni u toj firmi trenutno su angažovani na popravci oštećenja na železničkoj infrastrukturi koja su prouzrokovana velikim nevremenom i snežnim padavinama ili dežuraju duž pruga, kako bi u slučaju potrebe mogli odmah da reaguju.

Uprkos izuzetno teškim uslovima za rad i nepristupačnom terenu, zaposleni u "Infrastrukturi železnice Srbije" ulažu maksimalne napore kako bi železnicki saobraćaj funkcionisao.

Stanisavljević je istakao da se najviše poteškoća tokom današnjeg dana nevreme stvorilo na barskoj pruzi, gde su sneg, drveće i odlomljene grane izazvali nestanak napona i ostećenja na kontaktnoj mreži.

Trenutno je na barskoj pruzi železnicki saobraćaj u prekidu zbog oštećenja kontaktne mreže na četiri lokacije - u Beloj Reci, između Valjeva i Valjevskog Gradca, kod Kosjerića i između Lastre i Samara.

Uprkos velikom nevremenu i nepristupačnom terenu, ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" uspele su danas da raščiste odron na barskoj pruzi kod tunela na Zlatiboru.

Trenutno zbog nevremena na barskoj pruzi u Beloj Reci čeka samo BG Voz za Lazarevac.

Putnici iz vozova koji su zbog oštećenja kontaktne mreže danas čekali u Valjevu i Lastri, prevezeni su autobusima do svojih odredišta.

Na svim drugim železničkim pravcima saobraćaj se odvija otežano, ali bez prekida, rekao je Stanisavljević i ukazao da u čitavoj Srbiji snežne padavine i nevreme stvaraju teskoće u saobraćaju vozova.

Obrušila se zemlja kod Osmakova, otežan saobraćaj

Na auto-putu E-763 (Preljina-Ljig) tunel Veliki Kik sa prilaznim zonama trenutno nema osvetljenja, dok je na deoniči Čiflik-Staničenje, kod mesta Osmakovo (km 58+345) došlo do obrušavanja nestabilne kosine i zauzimanja dela leve saobraćajne trake, saopštilo je večeras JP "Putevi Srbije".

Na navedenom delu puta postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

Saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, dodaju iz "Puteva Srbije".

Aerodrom "Nikola Tesla" neometano radi

Aerodrom "Nikola Tesla" neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj, saopštila je pres služba beogradskog aerodroma.

"Zimski štab i operativne službe beogradskog aerodroma maksimalno su i u punom kapacitetu angažovane, kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i bez odlaganja letova. Poletno-sletna staza i manevarske površine u normalnoj su funkciji, a uslovi kočenja na pisti redovno se proveravaju, kako bi bilo omogućeno bezbedno sletanje i poletanje vazduhoplova", navodi se.

Iz pres službe dodaju da je tokom dana bilo kašnjenja na nekoliko letova, kao i da je nekoliko letova otkazano.

"Uzimajući te činjenice u obzir, molimo putnike da prate informacije o svom letu. Sve informacije o redu letenja putnici mogu dobiti na našoj internet prezentaciji www.beg.aero, telefonski ili u izabranoj avio-kompaniji", ističe se.

Iz uprave beogradskog aerodroma mole putnike da na aerodrom krenu dosta ranije kako bi na vreme obavili sve formalnosti pred let i izbegli kašnjenja.

Mihajlović: Sve nadležne službe na terenima rade na otklanjanju kvarova

Usled jakih snežnih padavina skoro pola Zapadne Srbije ostalo je u mraku. Problem sa električnim snabdevanjem prisutan je u Užicu, Bajinoj Bašti, Prijepolju, Brodarevu, Lučanima, Novoj Varoši, selima na Suvoboru.

Sve službe Elektroprivrede Srbije, Elektromreže, Elektrodistribucije Srbije rade na otklanjanju kvarova na distributivnoj elektroenergetskoj mreži koji su nastali zbog nevremena

"Svim snagama rade kako bi održali stabilnost sistema i otklonili sve kvarove na distributivnoj elektroenergetskoj mreži koji su nastali zbog obilnih padavina i jakog vetra. Pojačane ekipe Elektrodistribucije su na terenu, a sve službe Elektroprivrede Srbije su u proizvodnim pogonima. Otklanjanje kvarova otežava nepristupačan teren, niske temperature i padavine koje se pojačavaju“, rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je apelovala na sve građane i građanke da racionalno koriste električnu energiju, kako bi se održala stabilnost sistema.

Osim toga, oko 70 odsto nadzemnih vodova na teritoriji valjevske Elektrodistribucije je van funkcije, prenosi RTS.

Područje Divčibara koje se snabdeva iz pravca Krčmara i dalje je bez struje, a dalekovod od Kosjerića prema Divčibarama je osposobljen u toku dana. Snežni nanosi ponegde dostižu metar, pa otežavaju rad ekipa na terenu.

Bez struje su pre podne bili pojedini delovi Valjeva. Mnoga sela su bez električne energije, a posebno je teška situacija na dalekovodima prema Kamenici i Peckoj.

Put Zlatibor-Prijepolje: Šleperi bez zimskih guma stoje satima

Na magistralnom putu od Zlatibora ka Prijepolju usled obilnih snežnih padavina došlo je do kolapsa u saobraćaju, prenosi agencija RINA. Šleperi bez zimske opreme stoje poprečeni na deonici puta od Bistrice prema Novoj Varoši i na deonici od Kokinog Broda prema Zlatiboru.

Magistralna saobraćajnica koja vodi preko Zlatibora do Nove Varoši i granice sa Crnom Gorom je prohodna ali se saobraćaj odvija otežano. Na putevima Zlatiborskog okuga, posebno u višim delovima, ima vlažnog snega od pet do 10 centimetara.

RINA

 

"Najteža situacija je preko Borove glave, Branoševca, Debelog brda i Kadinjače. Na terenu su specijalna vozila ali veliki problem pričinjava vetar koji bukvalno nanese novi nanos po tragu kuda je prošlo vozilo za čišćenje. U pogonu su sva vozila, buldožeri, grederi, kamioni, rizle i soli ima dovoljno", izjavio je Leko Korićanac, direktor Puteva Užice.

U Novoj Varoši visina snežnog pokrivača u samom gradu iznosi oko 40 centimetara, dok je u planinskim delovima ove opštine on doseže visinu od skoro jednog metra. Seoski putevi, gotovo da su zavejani, a problema ima i u snabdevanju električnom energijom.

Bez struje su ostala sela Negbina, Draglica, Radoinja, Draževići, Božetići, Bela Reka. Ekipe novovaroške Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvara i nadaju se da će ubrzo sva domaćinstva dobiti struju. Problem sa elektrosnabdevanjem je i u pojedinim selima opštine Prijepolje, a nekoliko hiljada potrošača sa teritorije Brodareva takođe nema struju.

U Beogradu zastoj: Drveće na putevima, na Košutnjaku kolona autobusa

Na Banovom brdu ispred Zavoda za standardizaciju Srbije obrušilo se drvo i potpuno preprečilo ulicu Toše Jovanovića. Tuja je iščupana iz korena i pala je preko nekoliko automobila. Takođe, u Petrogradskoj ulici na Vračaru zbog snega je palo drvo i blokiralo kolovoz.

Na Košutnjaku se formirala kolona autobusa, koja se od ulice Blagoja Parovića proteže do Požeške. Mnogi putnici izašli su iz vozila i krenuli peške. Na obilaznici oko Beograda, od tunela Straževica ka Bubanj Potoku, saobraćaj se odvija usporeno.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Zbog snežnih padavina neke linije gradskog prevoza su skraćene ili preusmerene. Očekujemo brzu normalizaciju saobraćaja, objavio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spisak skraćenih ili preusmerenih linija gradskih prevoza:

  • linija broj 18 (Medaković-Zemun/Bačka) od 05:25 do 07:30 sati zbog zastoja u okretnici Medaković bila je skraćena do terminusa Braće Jerković. Sada radi i vraćena je na staru trasu.
  • linija 65 (Zvezdara-Bežanijska kosa) od 07:16 sati zbog zastoja u ulici Ljubice Luković radi na relaciji Omladinski stadion-Bežanijska kosa
  • 89 (Vidikovac-Novi Beograd Blok 72)  od 07:15 sati zbog zastoja u ulici Spasovdanska preusmerena ulicom Ace Joksimovića..
  • linija 504 (Vidikovac-Resnik) i 47 (Birčaninova-Železnička stanica Resnik) od 07:20 sati zbog zaglavljenog putničkog vozila u ulici Slavka Miljkovića saobraća ulicom 13. Oktobra.
  • linija 77 (Zvezdara-Bežanijska kosa) od 07:25 sati preusmerena zbog zastoja u okretnici.
  • zbog zastoja na terminusu Zvezdara linija 65 sada radi na relaciji Omladinski stadion-Bežanijska kosa, dok je linija 89 preusmerena ulicom Ace Joksimovića.
  • linija 507 je skraćena do ulice Oslobođenja zbog zastoja u ulici Ilije Milićevića, a linije 47, 50, 54, 94, 59 su zbog snežnih nanosa u ulici Borska na Miljakovcu u blokadi.
  • izmenjen režim rada je i za linije 409, 42, 59, 78, 26l, 39, 308, 35, 403, 407l, 34, 66, 25, 25p, 26, 91, 33, 37, 50, 89, 601, 604, 605, 610, 52, 53, 56, 15, 67, 68, 71, 72, 75, 706, 704, 707, 84.

Problemi na autoputevima i železnicama

Pod snegom je osvanuo i auto-put Miloš Veliki što usporava i otežava saobraćaj, a dvadesetak kilometara dalje u Ovčar Banji zbog loših uslova na putu poprečio se i šleper.

Na auto-put E-763, Preljina-Ljig, u zoni petlje Takovo, u smeru ka Beogradu, zbog saobraćajne nezgode preticajna saobraćajna traka je zatvorena za saobraćaj.

Velika količina snežnih padavina zabeležena je na putnim pravcima od Novog Pazara prema Tutinu i magistralnom putu Novi Pazar-Sjenica.

Voz iz Požege koji je krenuo za Beograd jutros u 7.17 sati, zbog vremenskih okolnosti, bio je blokiran šest sati nedaleko od Valjeva.  U vozu je pedesetak putnika.

Euronews Srbija

 

Kod Fruške Gore od jutros najmanje 20 intervencija zbog ponašanja vozača

Vozačima se savetuje poseban oprez i apeluje da se ne kreće na put bez obavezne zimske opreme. Patrole saobraćajne policije kontrolišu prilaze Iriškom Vencu iz pravca Irig-Novi Sad i iz pravca Novi Sad-Irig.

Zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima a putnička vozila bez zimske opreme ne propuštaju se. Tehničke službe nadležnih organa za održavanje puteva obaveštene su i aktivne.

Čuvarska služba JP "Nacionalni park Fruška gora" od ranih jutarnjih časova imala je preko 20 intervencija usled nepropisnog ponašanja vozača u saobraćaju kao i usled neadekvatne zimske opreme putničkih vozila.

Novi sad je takođe pokriven zavejalim snegom.

Na planinama nestanak struje, turisti ne mogu da pođu natrag

Na putevima u planinskim predelima zbog intenzivnih snežnih padavina saobraćaj se odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimskih guma, dok je na pojedinim deonicama zbog snega kojeg mestimično ima i preko pet centimetara sigurnija vožnja uz upotrebu lanaca, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

RINA

 

Putnici koji je trebalo da krenu sa Mokre Gore ka Beogradu, ostali su zavejani na putu ka kolima, a skloniste od mećave pronašli su u obližnjem hotelu koji se nalazi 500 metara od brvnara.

"Sneg je do grudi, a na to duva jak vetar. Pokušali smo da stignemo do automobila, ali se čini da danas nećemo nigde. Jako smo se uplašili, skoro sat vremena smo pokušavali da pronađemo sigurno mesto", kaže za Euronews Srbija D.R. iz Beograd.

Saobraćaj za teretna vozila je danas obustavljen na prevoju na Iriškom vencu, put između Petrovaradina i Iriga i raskrsnica za Vrdnik, a prema informacijama koje Tanjug ima sa lica mesta, tamo je pravi saobraćajni kolaps.

Euronews Srbija

 

Zbog snega koji od noćas pada intezivno, u Studenici i Mlanči na rubu Golije, od noćas nema struje. Elektro-mreža je zbog težine snega na pojedinim mestima oštećena. Struje nema ni u prigradskim naseljima - Grdica, Jarčujak i Konarevo. Struje nema u planinskom delu na Javoru, Mučnju, Goliji. Tamo je visina snežnog pokrivača preko 50 centimetara. Sneg intenzivno pada i na području planina Zlatibor, Zlatar i Tara, a preko planinskih prevoja saobarćaj je zabranjen za teretna vozila preko 3,5 tone.

"Putevi su prohodni, ali jak vetar otežava čišćenje, prave se veliki snežni nanosi. Putni pravac ka Mitrovcu je trenutno kritična tačka zbog velikih smetova i tamo su upućena dva bagera koja rade na raščišćavanju. Apelujemo na sve ukoliko nije neophodno danas ne kreću na put, a ukoliko se ipak odluče, bez adekvatne zimske opreme da to nikako ne čine", izjavio je Leko Korićanac direktor Užice Puteva. 

Euronews Srbija

 

Planinski delovi opštine Lučani i grada Čačka takođe su bez električne energije. Ekipe čačanske Elektrodistribucije koja pokriva Moravički okrug su pojačane i na terenu su , kvarovi se saniraju.

Zbog velikog nevremena, praćenog obimnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji Republike Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj elektroenergetskoj mreži, posebno u planinskim predelima zapadne i centralne Srbije, saopštio je danas EPS.

"Sve ekipe Elektrodistribucije Srbije su na terenu i intenzivno rade na otklanjaju kvarova. Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, vlažan i težak sneg, kao i jak vetar, dovodili su do kidanja provodnika, kao i do padova drveća na mrežu.

RINA

 

U Kragujevcu relativno mirno

Sneg koji od noćas pada u Kragujevcu nije izazvao veće probleme vozačima ni putarima. Javno-komunalno preduzeće "Šumadija" dežura 24 časa, a na raspolaganju je devet ekipa koje čiste grad i seoske puteve na području Kragujevca.

Kako je Tanjugu rekao šef zimske službe u Kragujevcu Marko Radisavljević, sve trase su prohodne, kako u gradu, tako i u prigradskim naseljima.

Tanjug/Rade Prelić

 

Danas hladno i vetrovito, sa snegom u većini mesta

U Srbiji danas oblačno, hladno i vetrovito, u većini mesta sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, samo još ujutru na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije sa kišom, koja će brzo preći u susnežicu i sneg.

Najviše snega se očekuje u zapadnim i centralnim krajevima i na području Homoljskih i Kučajskih planina.

Euronews Srbija

 

Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, ponegde sa udarima olujne jačine, lokalno uz stvaranje snežnih nanosa.

U većini mesta temperatura bez većeg kolebanja, od -1 do 2 stepena, dok će na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije ujutro biti malo toplije, do 4 stepena, tokom dana u padu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača, izraženijeg u visim perifernim delovima. Duvaće jak severni i severozapadni vetar. Temperatura bez većeg kolebanja, oko 1 stepen.

Od ponedeljka slabljenje i postepeni prestanak snega

U ponedeljak pretežno oblačno uz slabljenje i postepeni prestanak snega, u Vojvodini delimično razvedravanje. Severni vetar biće u slabljenju.

Euronews Srbija

 

Od utorka do nefelje, 19 decembra, umereno do potpuno oblačno i hladno, ujutro sa mrazem i dnevnom temperaturom malo iznad 0 stepeni.

U utorak samo u planinskim predelima provejavanje slabog snega, u sredu suvo, a od četvrtka povremeno slabe mesovite padavine, kiša i sneg, ocekuju se uglavnom južnije od Save i Dunava.

 

Komentari (0)

Srbija