Društvo

Blokada mosta na Tamišu drugu subotu zaredom: Građani traže hitno rešenje za problem saobraćaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.K.

18/12/2021

-

14:26

Blokada mosta na Tamišu drugu subotu zaredom: Građani traže hitno rešenje za problem saobraćaja
Blokada mosta na Tamišu drugu subotu zaredom: Građani traže hitno rešenje za problem saobraćaja - Copyright Euronews/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Meštani banatskih sela Orlovat i Tomaševac su drugu subotu za redom blokirali most preko reke Tamiš, koji je, zbog oštećenja, skoro dve godine zabranjen za drumski saobraćaj, dok preko njega svakodnevno prelaze teretni vozovi. 

Nakon prekida železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada zbog izgradnje brze pruge, ovo je alternativni pravac za prevoz robe železnicom.

Uprkos zabrani, meštani su u proteklom periodu koristili most i plaćali kazne, jer im je to, kažu, bilo isplativije nego gorivo za mnogo duže alternativne pravce. Pre dve nedelje, pored znakova da je saobraćaj zabranjen, prilazi mostu blokirani su i betonskim barikadama, što je kod građana izazvalo negodovanje.

Euronews/Emil Čonkić

 

Most preko Tamiša zvanično je zabranjen za korišćenje u martu 2020. zbog oštećenja na konstrukciji. Poslednji put je rekonstruisan 2008. Za četiri banatska sela predstavlja najkraću vezu sa magistralnim pravcem ka Zrenjaninu i Beogradu. Meštani napominju da se bez mosta osećaju odsečenim od sveta. 

"Vozim tri puta nedeljno decu u muzičku školu u Zrenjanin, idem na posao, kod lekara.. Bez ovog mosta, put je za više od 100 kilometara duži", kaže stanovnica Tomaševca, Snežana Filipović.

Objašnjava da su sva tri alternativna pravca koja su im ponuđena u lošem stanju i podrazumevaju dosta duže putovanje. Takođe, meštani postavljaju pitanje kako preko oštećenog mosta svakoga dana može da pređe dvadesetak teških kompozicija teretnih vozova, ali ne i putnička vozila.

Iz Mesne zajednice Tomaševac građane su obavestili da je juče u vezi sa tim problemom održan sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina, odbornikom u Skupštini grada Bojanom Kostrešom, kao i sa predstavnicima Železnica i Puteva Srbije. U naredne dve nedelje bi, naveli su, Železnice trebalo da se izjasne o predlogu da se preko mosta uspostavi drumski saobraćaj samo za putnička i dostavna vozila.

Najavili su i saniranje, a na proleće i asfaltiranje atarskog puta Orlovat-Botoš, te pripreme za postavljanje pontonskog mosta u slučaju izlivanja Tamiša, kao i da će pokušati da izdejstvuju da izgradnja novog mosta bude proglašena za projekat od nacionalnog značaja.

Za meštane četiri sela koja su ovom situacijom najviše pogođena - Tomaševca, Orlovata, Uzdina i Botoša - najavljeni koraci su dobrodošli, ali napominju da im je rešenje potrebno odmah i pitaju zašto se čekalo dve godine. 

 

Komentari (0)

Srbija