Društvo

Vučić sa predstavnicima kompanije Ziđin: Dugoročni značaj investicije od 1,26 milijardi dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2021

-

16:15

Vučić sa predstavnicima kompanije Ziđin: Dugoročni značaj investicije od 1,26 milijardi dolara
Vučić sa predstavnicima kompanije Ziđin: Dugoročni značaj investicije od 1,26 milijardi dolara - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima kineske kompanije Ziđin o aktivnostima na izgradnji rudarskih objekata i infrastrukture i primene najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o svim pitanjima od važnosti za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i za razvoj Borskog okruga i rudarsko-energetskog sistema Srbije.

On je istakao značaj investicije od 1,26 milijardi dolara koje će Ziđin u narednim godinama uložiti u nadogradnju, proširenje i izgradnju četiri rudnika i topionice.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su se saglasili da su postojeće i buduće aktivnosti kompanije u saradnji sa lokalnom zajednicom od vitalnog značaja za građane Bora i razvoj čitavog okruga, budući da će Ziđin izgraditi i deo javne putne infrastrukture, koja će se ustupiti gradu Boru na upravljanje po završetku radova.

Kompanije će, navedeno je, blisko sarađivati sa predstavnicima lokalne zajednice i relevantnim institucijama Republike Srbije, kako bi na najbolji način doprineli povećanju kvaliteta života građana, pogotovo u pogledu očuvanja zdrave životne sredine, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je istakao značaj primene najviših standarda u ovoj oblasti, te je zahvalio predstavnicima kompanije na uloženom trudu i posvećenosti projektima koji se odnose isključivo na uvođenje najsavremenijih tehnologija u skladu sa svetskim parametrima u oblasti ekologije.

Vujovic: Ziđin modernizuje proizvodnju i smanjuje zagađenje

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon sastanka sa predstavnicima kompanije u Predsedništvu Srbije, je rekla da se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ambasadorkom Kine Čen Bo, razgovaralo o investicijama.

"Uz planirano ulaganje Ziđina biće smanjeno i aerozagađenje u Boru. Topionica će biti modernizovana i funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima", rekla je ona i dodala da je kineski investitor preuzeo zastarelu tehnologiju.

Prema njenim rečima zbog toga je projekat modernizacije topionice izuzetno značajan za Srbiju, a posebno sa aspekta zaštite životne sredine.


"Plan kompanije je da veći deo radova završi u ovoj godini, dok se kompletna realizacija očekuje do kraja 2022", rekla je ministarka i dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine prvi put tesno sarađuje sa kineskim partnerima i prati planirane aktivnosti.

Komentari (0)

Srbija