Društvo

Učenici Srednje medicinske škole u Parlamentu, Dačić im poručio da se "osećaju kao kod kuće"

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

12:47

Učenici Srednje medicinske škole u Parlamentu, Dačić im poručio da se "osećaju kao kod kuće"
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U poslaničke klupe danas su, umesto narodnih poslanika, nakratko seli učenici Srednje medicinske škole u Beogradu, kako bi se, simulirajući rad parlamenta, upoznali sa načinom donošenja odluka u najvišem zakonodavnom telu.

Srednjoškolce je ugostio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je posebno zadovoljan što su u poseti parlamenta mladi, jer je to, ističe, njihova institucija i mesto gde treba da se osećaju kao kod kuće.

"Naša želja je da što više mladih dođe u skupštinu i oseti da je to njihova institucija, da ona nije iznad bilo koga, već da pripada svima podjednako, naročito mladoj generaciji", rekao je Dačić.

On je poručio da je simulacija rada parlamenta način da bliže upoznaju demokratiju i mesto na kojem su se, kaže, donosile najvažnije odluke u našoj istoriji u poslednjih 90 godina.

"Skupština je najveći simbol demokratskog poretka, ona je ne samo najveća i najlepša palata u centru Beograda, nego je i mesto na kojem su se održavali i sastanci od svetskog značaja, kao što je bila konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja", ukazao je Dačić.

On je istakao i da je parlament mesto u kojem se nalaže i probrana dela najvećih slikara, vajara, koja se mogu videti u holovima i na zidovima skupštinskih sala. Takođe, u zdanju na Trgu Nikole Pašića, nalazi se istorija našeg naroda iz vremena Kraljevine Jugoslavije, perioda socijalizma, kao i najnovijih dana, podsetio je Dačić.

Zbog strogih epidemijskih pravila nije bilo moguće organizovati obilaske i edukativne posete Skupštini, a da je sada situacija bolja, pa je današnji dolazak učenika Srednje medicinske škole prvi od kako se pre dve godine pojavio virus korona, rekao je Dačić i dodao da očekuje da će u narednom periodu biti organizovano još sličnih poseta.

Komentari (0)

Srbija