Društvo

Izložbom "Zajedno stvaramo" USAID svečano obeležio 20 godina partnerstva sa Srbijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

14:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom, uz slogan "Zajedno stvaramo". Povodom ovog važnog jubileja, na izložbi pod nazivom "20 Godina partnerstva – Zajedno stvaramo" predstavljena su neka od partnerstava ostvarena tokom protekle dve decenije širom Srbije, uz najavu dalje prijateljske saradnje. Multimedijalna izložba je održana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Od 2001. godine, USAID je uložio 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, a izložba je postavljena sa namerom da se predstave neki od najuspešnijih projekata iz oblasti preduzetništva, agrobiznisa, obrazovanja, saradnje sa lokalnim samoupravama i mnogih drugih oblasti.

Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u okviru USAID-a kaže da ova organizacija već 60 godina radi širom celog sveta pomažući ljudima. 

"Sa Srbijom imamo dobro partnerstvo. Uvek smo dobro sarađivali sa NVO sektorom, ali i samom državom. Postigli smo značajne rezultate u okviru demokratskih reformi u proteklih 20 godina", kaže Pinčoti.

Da USAID uspešno sarađuje sa NVO sektorom, dokaz je upravo organizacija iz Srbije ADRA, a njen direktor Igor Mitović kaže za Euronews Srbija da su oni mladi parneri i da ove dve organizacije sarađuju šest meseci.

"Oblast u kojoj mi sarađujemo je borba protiv beskućništva, to i nije nešto zastupljeno previše u Srbiji. Problem koji imamo je što je ovaj fenomen ekslodirao u devedesetim, pa 2000-tim godinama kada je krenula tranzicija. Malo je onih koji se bave tim pitanjem na terenu", kaže Mitrović.

On dodaje da se beskućnici suočvaju sa velikim problemima, i da je to kompleksna stvar koja zahteva saradnju više sektora.

"Oni moraju da se u uključe u društvo, da dobiju dokumenta, ali pre toga i da se okupaju i nahrane, da im se vrati dostojanstvo. Zbog toga im je potrebna velika podrška i drago mi je što je i USAID prepoznao važnost ovog problema kao i da se na terenu radi sa ovim ljudima", objašnjava Mitrović.

On je dodao da je tokom epidemije koronavirusa pomoć beskućnicima je bila otežana. Pored ovog probolema, USAID se bavi i mnogim drugim pitanjima, a Pinčoti izdvaja revitalizaciju zajendice koja je trajala šet godina, a ovaj projekat je vredeo 200 miliona dolara.

"Gradili smo puteve, renovirali smo škole. Gradili smo mostove, ali najvažnije je to što smo razgovarali sa građanima. Oni su glasali za te projekte. Tako smo mi realizovali oko 5.000 manjih projekata širom cele zemlje", rekla je Pinčoti.

 

Komentari (0)

Srbija