Društvo

Korona presek: Više zaraženih nego juče, preminule 23 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

15:13

Korona presek: Više zaraženih nego juče, preminule 23 osobe
Korona presek: Više zaraženih nego juče, preminule 23 osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirano 16.372, od čega je pozitivno njih 1.949. Preminule su 23 osobe. Na respiratorima se nalazi 91 pacijent

Podsetimo, u Srbiji je juče testirana 16.166 osoba od čega je pozitivno njih 1.804, a preminulo je 20 osoba. Na respirator je bilo priključeno 89 pacijenata.

Od ove nedelje lekari u Srbiji primenjuju trinaestu verziju protokola za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, koji u terapiju svrstava i nove antivirusne lekove Molnupiravir i Pakslovid, tek odobrene od strane Američke agencije za lekove.

S druge strane, Univerzitet "Džon Hopkins" i Blumbergove škole javnog zdravlja, objavile su ovih dana rezultate istraživanja po kojima plazma rekonvalescenata smanjuje rizik od razvoja težeg oblika kovida, odnosno hospitalizacije za čak 54 odsto.

Klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu dr Srđan Pešić u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su lekovi Molnupiravir i Pakslovid iskorak u daljem lečenju, i da očekuje da jako brzo krenu da se koriste.

"Novih lekova ima u Srbiji, ali još nije krenula njihova primena. Očekujemo da se oni registruju i da prođu taj normalan proces kod Agencije za lekove. Svakako je dobro da ih imamo. Molnupiravir i Pakslovid su prva dva leka za lečenje virusa koja su kreirana i istraživana samo za koronu, zbog toga su ona revolucionarna. Ostale lekove smo uglavnom preusmeravali za lečenje kovid pozitivnih pacijenata", kazao je dr Pešić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija