Društvo

Božićna liturgija u Hramu Svetog Save, patrijarh poručuje da sačuvamo mir, ali i jedni druge

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2022

-

09:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Hramu Svetog Save u Beogradu održana je Božićna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

Porfirije, kome je ovo bila prva jutarnja Božićna liturgija koju je služio od kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), poručio je da tamo gde ima ljubavi nema straha. Nakon liturgije pročitana je poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, a poslanicu je pročitao vikarni episkop Sava Bundalo.

Reporterka Euronews Srbije javlja da su glavne poruke patrijarha ove godine da sačuvamo mir, ali i jedni druge.

Euronews

Porfirije je istakao da je, kao i danas, i u vreme kada je Bog poslat među nama bilo mnogo nesporazuma među ljudima, mržnje i bolesti.

"Tada je Bog izabrao da se u pećini rodi od đeve sin njegov i ta pećina ljubavi zagrejana postala je srce univerzuma i iz te pećine kucao je život za ceo ljudski rod", rekao je Porfirije.

Poručio je da smo pre svega ljudski rod, a onda nešto posebno, a to posebno, kako je rekao, postoji da bi se pokazala lepota i bogatstvo ljudskog roda, kao prisustvo darova i blagodati božiji. Poželeo je da naša srca postanu vitlejemska pećina, odnosno da imamo u sebi mir i ljubav.

"Tamo gde ima ljubavi nema straha", poručio je Porfirije.

Ove godine bez česnice

Tradicionalno se ispred Hrama lomi i velika česnica, ali to nije slučaj danas, jer su iz Unije pekara saopštili da zbog epidemiološke situcije već drugu godinu zaredom neće praviti česnicu.

Reporterka sa Kosova i Metohije javila se iz sela Dobrotin, između Gračanice i Lipljana. U kuću Bobana Stojanovića došli su polaznici, kao prvi koji će posetiti njegov dom na Božić. Oni su badnjakom "džarali vatru", uz moto "koliko varnica, toliko parica". 

Euronews

Nakon toga, deca i odrasli seli su za božićnu trpezu, gde su se prekrstili, okadili i poželeli srećan praznik jedni drugima. Kada je ovaj deo obavljen, prionulo se na lomljenje česnice, u čemu su učestvovali domaćin u domu i prvi komšija. Oni je, nakon tri okretaja, podele na pola i tri puta poljube, a zatim se svakome deli po jedan deo česnice.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara pored Srpske pravoslavne crkve proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Praznik rađanja novog života

Inače, datum obeležavanja Božića se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, nakon 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od strane Vatikana, pojavljuju se razlike.

Prvih vekova i pravoslavne i protestantske zemlje su se držale starog kalendara, što se kasnije postupno menjalo. Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva. Kod Srba taj praznik je ukrašen najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama. Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima. SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

U Srbiji je Božić od jula 2001. i jednodnevni državni praznik.

Čestitke građanima

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić čestitao je danas Božić, uz tradicionalni pozdrav.

"Božić je blagi dan, jer slavi rođenje, život i ljubav. Želim vam sreću, blagostanje i dobro zdravlje. Srećan Božić, mir Božiji - Hristos se rodi!", napisao je na Instagram nalogu. 

Takođe, praznik je onima koji ga slave čestitao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, koji je u saopštenju poručio da je to "jedan od najvećih i najradosnijih praznika, i dan kada se posvećujemo jedni drugima".

Dodao je da nas Božić uči i to da i svakog drugog dana treba da nađemo u sebi radost, optimizam i podršku za druge.

TANJUG/ BELGRADE WATERFRONT/ NEMANJA PETROVIC

 

Čestitka građanima upućena je i sa Kule Beograd, gde su se na fasadi u prvom satu posle ponoći smenjivale poruke "Mir Božiji, Hristos se rodi" i "Srećan Božić", uz simbolične varnice sa badnjaka.

Komentari (0)

Srbija