Društvo

Epidemija korone drugi put obeležila i doček Nove godine po julijanskom kalendaru

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

07:31

Epidemija korone drugi put obeležila i doček Nove godine po julijanskom kalendaru
Epidemija korone drugi put obeležila i doček Nove godine po julijanskom kalendaru - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nova godina po julijanskom kalendaru drugi put je dočekana u uslovima epidemije. Proslave i koncerti u mnogim gradovima Srbije su otkazani, a najveći broj građana Srpsku novu godinu dočekao je u krugu porodice.

U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka Srpske nove godine, a vatrometom sa Kule Beograd tačno u ponoć obeležen je početak Nove godine po julijanskom kalendaru. Jedinstveni svetlosni spektakl u kojem su preovlađivale boje srpske trobojke trajao je tri i po minuta, a sugrađani i gosti Beograda mogli su da ga posmatraju sa Sava Promenade, Starog savskog mosta, Kalemegdana, Novog Beograda, Banovog brda i drugih delova grada.

Prvi vatromet sa Kule Beograd, održan u novogodišnjoj noći, izazvao je ogromnu pažnju domaćih i međunarodnih medija. Oni su ocenili da je osmominutni svetlosni spektakl, propraćen muzikom posebno komponovanom za ovu priliku, događaj kakav nikad ranije nije viđen u ovom delu sveta i da je time Beograd stao rame uz rame sa najpoznatijim metropolama.

Zbog epidemiološke situacije odložen je prvobitno najavljeni koncert Željka Joksimovića.

"Zdravlje i bezbednost posetilaca su nam na prvom mestu, pa će besplatan koncert Željka Joksimovića biti održan kada to zdravstvena situacija bude dozvolila", izjavila je direktorka kompanije Belgrade Waterfront Zorana Burlić.

Kako je rekao jedan od ugostitelja iz Skadarlije sinoć rekao Tanjugu, u godinama pre pandemije koronavirusa je u ovo vreme u Skadarliji bila gužva kroz koju se nije moglo proći, što sinoć nije bio slučaj. Na ulazu u restorane gosti su bili u obavezi da pokažu kovid-sertifikate, a na stolovima su ih čekale maske i dezinfekciona sredstva.

Sa druge strane, Novi Sad je scenskim spektaklom "Zeniteum :: 2022" u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova, na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, ušao godinu titule Evropska prestonica kulture.

Doček pravoslavne Nove godine na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici protekao je uz zvuk truba, a u jednom trenutku čula se i pevala himna Srbije "Bože pravde". Na početku dočeka duž šetališta je razvijena srpska zastava duga 250 metara.

Doček Srpske nove godine organizovan je i ispred Opštine Gračanica. U crkvama je služeno praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, a kojim se vernici zahval?uju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Održan Novogodišnji Gala koncert Narodnog pozorišta

Tradicionalni Novogodišnji Gala koncert Narodnog pozorišta u Beogradu održan je večeras na Velikoj sceni ovog teatra, u režiji Ivane Dragutinović Maričić i izvođenju Orkestra, Hora Opere i Solista Narodnog pozorišta. Program koncerta otvorila je uvertira iz opere "Slepi miš" Johana Štrausa, izvedena pod dirigentskom palicom Zorice Mitev Vojnović.

Repertoar su činile i arija Don Ðovanija "Fin ć''han dal vino", kao i arija Kerubina "Voi će sapete" i sekstet "Riconosci in questo amplešo" iz Mocartovih dela "Don Ðovani" i "Figarova ženidba".

Od dela Ðakoma Pučinija izvedena su arija Mizete "Quando me''n vo" iz opere "Boemi", arija Laurete "O mio babbino caro" iz opere "Ðani Skiki", duet Manon i Viteza de Grijea iz opere "Manon Lesko" i arija Kalafa "Nešun dorma" iz opere "Turandot". Izvedena su i dela iz opera Gaetana Donicetija.

Od kompozicija Ðuzepea Verdija izvedene su arija "Eboli" iz opere "Don Karlos", duet Ecia i Atile iz opere "Atila" i kvartet iz "Rigoleta" i zdravica iz opere "Travijata". Repertoar su činile i arija Norme iz istoimene opere Vinčenca Belinija, arija Gremina iz opere "Evgenije Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, zdravica iz "Kavalerije rustikane" Pjetra Maskanjija, "Pakleni galop" iz Ofenbahovog "Orfeja u podzemlju", kao i arije Karmen i Eskamilja iz opere "Karmen" Žorža Bizea.

U koncertu su, pored Hora i Solista Narodnog pozorišta, učestvovali i polaznici Operskog studija "Borislav Popović". Pored Mitev Vojnović, učestvovalo je još pet dirigenta: Dejan Savić, Ðorđe Pavlović, Ðorđe Stanković, Dijana Cvetković i Stefan Zekić. Gala koncert je ispraćen sa velikim interesovanjem beogradske publike.

Komentari (0)

Srbija