Društvo

Posle "toplog" i vedrog petka, sledi nagla promena za vikend: Naoblačenje i temperature bliže nuli

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2022

-

08:00

Posle "toplog" i vedrog petka, sledi nagla promena za vikend: Naoblačenje i temperature bliže nuli
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Iako nam je u petak zapadni vetar doneo nešto topliji vazduh, te je temperatura mestimično dostizala i 8. podeljak, ovakvo vreme se neće zadržati, tvrdi meteorološkinja televizije Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Vedro nebo u noćnim satima uzrokuje intenzivno "izračivanje" toplote, te će minimalna temperatura i dalje biti ispod nule. Još u subotu ujutro možemo očekivati temperature bliže nuli, a od nedelje ponovo ispod -5 Celzijusa.

Za vikend ćemo imati smenu sunčanih i oblačnih perioda.

U subotu će pretežno oblačno biti uglavnom u južnim predelima, gde se na višim planinama očekuje i provejavanje snega. Na severu Srbije suvo.

Kako ističe meteorolog Đorđe Đurić u subotu nas očekuje manje jutarnjih mrazova, ali oblačno vreme, dok u nedelju sledi suvo, sunčano, ali prohladno jutro uz mraz.

"Jutarnja temperatura će se drugog dana vikenda kretati od -10 na jugozapadu, pa do -2 u severnim predelima, a maksimalna dnevna biće oko 3 stepena", dodaje Ljubica Gojković.

Za dane vikenda dnevna temperatura je oko i malo iznad proseka za ovo doba godine.

Poledica na putevima

"Zbog sunčanog vremena i pozitivnih vrednosti dnevne temperature, sneg i led koji se formirao na putevima i trotoarima počinje da se topi. Međutim, zbog hladnih noći dolaziće do ponovnog zaleđivanja što predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju, kako za pešake, tako i za vozače", upozorava Ljubica Gojković.

Prema informacijama Puteva Srbije, na putevima u zemlji postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Apeluju na učesnike u saobraćaju da voze pažljivo i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.
 Vozačima se savetuje da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno.

Smena padavina i sunčanog vremena

U ponedeljak pretežno sunčano, a nakon hladnog jutra uz mraz, tokom dana toplije. Maksimalna temperatura od 5 do 10 Celzijusa. U utorak zahlađenje, a slabe padavine očekuju se samo u južnim i ponegde u centralnim predelima Srbije.

"S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovaj deo godine od 1 do 5 Celzijusa, one će u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti i u skladu sa kalendarom", ističe meteorološkija.

Početkom naredne nedelje doći će do prodora ciklona sa Atlantika donoseći nešto vlažniji vazduh koji će uzrokovati obrazovanje kišonosnih oblaka. Oni će do naše zemlje stići u noći između ponedeljka i utorka, ali znatno oslabljeni. Kiša, sneg i susnežica padaće samo mestimično i to uglavnom u južnim predelima. 

Pojačan severozapadni vetar počinje da duva u ponedeljak, i zadržava se do srede, a povremeno će dostizati i olujnu jačinu. Ovaj hladan vetar će činiti da subjektivni osećaj bude kao da je hladnije i za više od 5 stepeni od izmerenih vrednosti. 

Prema trenutnim modelima prognoze, pred nama je promenljivo zimsko vreme, sa smenom sunčanih i snežnih dana i temperaturom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Komentari (0)

Srbija